Vremea s-a încălzit, dar n-am scăpat de iarnă. Când revine vortexul polar în România

Deși vremea s-a întălzit în ultimele zile, iar românii se bucură de temperaturi mult mai ridicate pentru această perioadă, iarna nu ne-a părăsit încă. Vortxul polar nu a părăsit țara noastră și se va întoarce în a doua parte din luna februarie.

Administraţia Naţionlă de Meteorologie(ANM) a prezentat prognoza meteo pentru perioada 28 ianuarie-25 februarie, iar vremea va fi mult mai caldă decât în mod normal în următoarele două săptămâni.

Vortexul polar se întoarce în România

Vortexul polar este un fenoment care aduce ger și ninsori din abundență. Luna decembrie și ianuarie au fost lovite de fenomene extreme în acest an. Ninsorile abundente și gerul aprig se vor întoarce în a doua parte a lunii februarie.

Temperaturile scăzute și viscolul își va face apariția și va afecta din nou infrastructura șubredă din România. Șoferii trebuie să rămână pe poziții și să aibă mașinile echipate corespunzător, în plus, experții le recomandă să evite deplasările dacă nu sunt absolut necesare, deoarece se va circula deficitar.

„Vortexul polar este practic un vârtej în jurul Polului Nord, la înălţimi foarte mari – peste 15 kilometri deasupra pământului şi poate influenţa vremea până jos, acolo unde noi simțim efectele iernii”, a specificat Roxana Bojariu, meteorolog din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie.

“Căderi de zăpadă puternice, abundente, dar evident şi vânt puternic, cu viscol, apoi temperaturi foarte scăzute. Imediat după viscol vin acele temperaturi foarte scăzute pentru că stratul de zăpadă reflectă o parte din radiaţie şi ai un efect local de amplificare a anomaliilor negative de temperatură.

Vă daţi seama că între frigiderul arctic şi cuptorul ecuatorial există un echilibru – dacă însă se produc dezechilibre, de exemplu frigiderul arctic nu mai funcţionează,

vă daţi seama că aceste dezechilibre influentează circulaţia generală a atmosferei şi devin anomalii din ce în ce mai obişnuite din păcate şi te poţi aştepta ca în următoarele decenii iarna să nu mai fie ceea ce ştiam noi, ci o succesiune de episoare calde şi reci”, anunță sursa citată.

Între 2 și 5 februarie, vremea se va încălzi în mod semnificativ, iar estimările meteorologiilor pentru temperaturile medii în această perioadă sunt cuprinse între 9 și 12 grade Celsius.

În intervalul 6 – 10 februarie, valorile termice vor scădea din nou. În această perioadă se vor înregistra temperaturi cuprinse între 5 și 7 grade Celsius.