Și pensionarii trebuie să depună declarația unică pentru aceste venituri! Iată care sunt acestea

În 2019 și pensionarii vor fi nevoiți să depună declarația unică pentru anumite venituri. Depunerea respectivei declarații unice trebuie făcută de toți cei care dețin veniturile prevăzute în formularul respectiv, în cazul în care nu există o scutire expresă în legislația fiscală.

Nici pensionarii nu scapă de declararea acestor venituri

De regulă, în cazul pensionarilor nu poate fi vorba de scutiri de la depunerea declarației și plata dărilor fiscale până la cel târziu 15 martie.

Deși aceștia nu datorează contribuția la pensii, pot fi obligați să achite contriubuția la sănătate, iar plata impozitului este întotdeauna obligatorie.

În condițiile date, pensionarii nu se numără printre cei scutiți de la depunerea declarației unice și plata dărilor fiscale pentru toate veniturile pe care le dețin, fie din activități independente, drepturi de proprietate intelectuală, activități agricole pentru care venitul net se fixează în sistem real.

Ce venituri vor fi nevoiți să declare

De asemenea, în această categorie intră și activitățile care țin de piscicultură, silvicultură, transferul titlurilor de valoare și orice alte operațiuni cu instrumente financiare sau venituri obținute din alte surse.

Pentru toate aceste venituri obținute în 2018 trebuie depusă declarația unică și trebuie achitate dările afernte, până pe 15 martie 2019.

Tot până la acest termen, pensionarii care dețin și în anul în curs astfel de venituri, trebuie să depună declarația pentru estimarea veniturilor pe 2019, dar în acest caz, plata dărilor se va putea face până pe 15 martie, anul viitor.

Nu toți pensionarii cu venituri precum cele prevăzute în respectiva declarație unică sunt obligați la plata contribuțiilor.

Situația nu este valabilă doar pentru pensionari, ci și pentru alte categorii de persoane, iar contribuțiile la sănătate sunt obligatoriu de plătit numai când veniturile acestea obținute pe lângă pensie depășesc într-un an 12 salarii minime brute (în 2019, salariul minim brut ajunge la valoarea de 2.080 de lei, iar anul trecut a fost de 1.900 de lei).