Prognoza ANM. Cum va fi vremea la începutul lunii februarie

Primele zile din luna februarie vor aduce valori termice în creştere în majoritatea zonelor ţării, cu temperaturi maxime ce vor atinge chiar şi 14 grade în Crişana, reiese din prognoza publicată de ANM, conform Agerpres.

Însă, probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi ridicată atât spre finele lunii ianuarie, cât şi după data de 3 februarie, reiese din prognoza de specialitate, publicată luni de Administraţia Naţională de Meteorologie, valabilă pentru intervalul 28 ianuarie -10 februarie 2019.

În Banat, valorile de temperatură se vor situa în jurul normelor climatologice ale perioadei în primele zilei ale intervalului de prognoză, când vor fi medii ale maximelor cuprinse între 3 şi 6 grade.

În intervalul 2 – 5 februarie, vremea se va încălzi semnificativ şi se estimează temperaturi medii diurne cuprinse între 9 şi 12 grade. Ulterior, valorile termice vor marca o scădere şi se vor apropia din nou de cele normale pentru prima decadă a lunii februarie, astfel încât, în intervalul 6-10 februarie, vor fi cuprinse între 5 şi 7 grade, în medie.

Temperaturile nocturne se vor menţine în jurul valorii de zero grade, exceptând intervalul 3-5 februarie, când se vor înregistra medii regionale de 4-5 grade. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi relativ ridicata pe tot parcursul intervalului de referinţă.

În Crişana, temperaturile maxime vor avea, până spre sfârşitul perioadei de prognoză, fluctuaţii între valori ce se vor situa în jurul celor climatologic specifice perioadei, respectiv temperaturi medii diurne de 4-6 grade,

în intervalele 28 ianuarie -1 februarie şi 6-10 februarie şi valori cu mult peste cele normale, între 2 şi 5 februarie, când se vor înregistra medii regionale ale maximelor termice de 10-14 grade, vremea devenind deosebit de caldă pentru prima decadă a lunii februarie.

Temperaturile minime se vor situa între -2 şi 0 grade pe tot parcursul intervalului, cu excepţia nopţilor de 3, 4 şi 5 februarie, când se vor înregistra medii regionale mai ridicate, cuprinse între 2 şi 4 grade. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi ridicată pe tot parcursul intervalului de referinţă, dar mai ales pe 30 ianuarie şi, din nou, pe 3 şi 4 februarie.

În Transilvania, regimul mediu al temperaturii aerului se va caracteriza prin valori apropiate de cele climatologic normale în prima şi ultima parte a perioadei de prognoză, respectiv între 28 ianuarie -1 februarie şi 6-10 februarie, când maximele diurne se vor situa, în medie, între 2 şi 6 grade.

În intervalul 2 – 5 februarie, un proces de încălzire va determina o vreme deosebit de caldă pentru debutul lunii februarie, astfel încât mediile maximelor termice se vor încadra între 8 şi 12 grade, la scara întregii regiuni.

Regimul termic nocturn va avea o evoluţie asemănătoare, urmând a se înregistra minime situate, în general, între -6 şi -1 grad, exceptând intervalul 3 – 5 februarie, când media regională a valorilor nocturne va fi mai ridicată şi se va concretiza prin temperaturi situate între 0 şi 2 grade. Probabilitatea pentru precipitaţii ridicată pe tot parcursul intervalului de referinţă, dar mai ales între 29 şi 31 ianuarie.

În Maramureş, valorile termice se vor situa în jurul mediilor multianuale ale perioadei în cea mai mare parte a perioadei de prognoză, astfel încât între 28 ianuarie -1 februarie şi 6-10 februarie, se vor înregistra valori medii diurne de 3 – 5 grade, iar minimele nocturne se vor situa, în medie, între -4 şi -1 grad.

Articolul continuă după reclame

Excepţie va face perioada 2-5 februarie, când va avea loc un proces de încălzire ce va determina medii ale temperaturilor maxime de 8-11 grade şi ale celor minime de 1-3 grade, vremea devenind caldă pentru această dată, chiar deosebit de caldă pe 3 şi 4 februarie.

Probabilitatea pentru precipitaţii va fi ridicată în majoritatea zilelor din intervalul de referinţă, dar acestea vor fi mai însemnate cantitativ şi se vor semnala pe arii mai extinse în jurul datei de 30 ianuarie.

În Moldova, intervalul va debuta cu o uşoară încălzire, astfel încât de la o medie regională a valorilor maxime de 2 grade se va ajunge la 4-5 grade, medie care se va menţine fără variaţii semnificative până pe 4 februarie. După această dată este prognozată o răcire treptată, iar media valorilor maxime va scădea la zero grade.

Aproximativ aceeaşi evoluţie va fi de interes şi pentru regimul nocturn al temperaturilor: pentru prima jumătate a intervalului, media minimelor se va situa în jurul valorii de zero grade, iar după 5 februarie va scădea treptat, până spre -6 grade. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicată în intervalul 29-31 ianuarie, dar şi după data de 4 februarie.

În Dobrogea, vremea va deveni caldă în perioada 28 ianuarie – 4 februarie, cu o medie a valorilor maxime cuprinsă, în general, între 9 şi 12 grade. În acest interval temperaturile minime vor fi pozitive, cu o medie regională de 3 – 5 grade.

După această perioadă caldă pentru sfârşit de ianuarie şi început de februarie este prognozată o răcire treptată, ce va aduce regimul termic în limite normale, respectiv o medie a temperaturilor maxime de 3-4 grade, iar a celor minime de la -1 la 0 grade. Vor fi precipitaţii în perioada 30 ianuarie -1 februarie, dar cu o probabilitate în creştere şi după data de 5 februarie.

În Muntenia, intervalul debutează cu o încălzire uşoară, iar până la sfârşitul lunii ianuarie, media valorilor maxime va fi de 5 – 8 grade. La începutul lunii februarie, pe 3 şi 4 februarie, valorile maxime de temperatură ar putea fi chiar mai ridicate, media prognozată fiind de 10 grade, ceea ce ar caracteriza o vreme deosebit de caldă pentru început de februarie.

După acest interval, estimările indică o răcire treptată, iar până la finalul primei decade din februarie se va ajunge la o medie a temperaturii maxime de 3-4 grade.

Temperaturile minime vor prezenta mici variaţii în prima jumătate a intervalului, dar în general media va fi uşor pozitivă, de 1-2 grade, uşor mai mare pe 3 şi 4 februarie, când va ajunge la 4 grade.

Ulterior, minimele termice vor fi tot mai scăzute, iar la finalul intervalului se va ajunge la o medie regională de până la -4 grade. Vor fi precipitaţii în intervalul 29 – 31 ianuarie când vor fi posibile şi cantităţi de apă însemnate.

Probabilitatea pentru precipitaţii se va menţine ridicată şi în a doua săptămână de prognoză (4 – 10 februarie).

În Oltenia, până pe 1 februarie şi, din nou, în intervalul 6 – 10 februarie, media temperaturilor maxime va fi de 4 – 5 grade. Între 2 şi 5 februarie vremea se va încălzi şi se vor înregistra valori diurne cuprinse între 8 şi 10 grade, în medie.