Puține icoane au în țara noastră harul de a izvorî mir sfințit, dar toate sunt icoane ale Sf Maria. Una dintre cele mai iubite și mai căutate se află la mănăstirea Hadâmbu din județul Iași.
Aici vin cu sutele credincioșii care au nevoie de alinare și de vindecare, pentru că mirul Maicii Domnului a înfăptuit multe miracole.
O legendă nouă prinde faimă la mănăstirea Hadâmbu. Icoana Maicii Domnului face miracole pe zi ce trece pentru cei mai necăjiți și pentru cei care nu mai au nicio speranță.
Povești uluitoare și pline de speranță pot fi citite în caietele mănăstirii, acolo unde cei care s-au bucurat de mila și binecuvântarea Maicii Domnului au ținut să își împărtășească emoția cu ceilalți credincioși.
Prima lacrimă de mir a curs din ochiul drept al Maicii Domnului în ziua de Bototează, în anul 1992. Un an mai târziu, picături de mir s-au prelins din umărul drept al Maicii Domnului.
Oamenii au știut atunci că icoana ei va face minuni. Se crede că mirul este semn bun, pentru că esenţa lui divină nu poate aduce decât bucurie şi împlinire sufletească celui care i se închină. Și sunt uimitoare cazurile disperate care și-au găsit alinarea la mănăstirea Hadâmbu.
Rugăciunile aduc vindecarea chiar în cazuri grave
Câteva cazuri de vindecare ca prin minune a unor boli grave stau mărturie în caietele mănăstirii.
Rugăciunile sincere și speranța puternică a bolnavilor în puterea Maicii Domnului i-a ajutat cu adevărat să treacă peste cea mai grea încercare a vieții.
Când primești diagnosticul și medicii spun că nu prea mai există speranțe, miracolul pe care îl face icoana care plânge cu mir nu poate fi uitat.
O altă femeie a povestit în scris despre miracolul de a deveni mamă, după ani de zile în care nu avusese parte de nicio șansă de a rămâne însărcinată. Dar o singură vizită la mănăstirea Hadâmbu i-a împlinit dorința cea mai fierbinte, aceea de avea un copilaș.
O altă femeie și-a văzut copilul vindecat după o operație grea de stomac, în urma căreia medicii nu îi mai dădeau speranțe.
Ea a mers la icoana Maicii Domnului de la Hadâmbu și s-a rugat fierbinte pentru sănătatea băiatului, iar rugile ei au fost ascultate. După săptămâni de chin și cu diagnosticul cert de cancer, fiul ei a început să se întremeze.
Mirul sfânt de la mănăstirea Hadâmbu, un mesaj al binecuvântării divine
Biserica Ortodoxă Română priveşte cu prudenţă astfel de fenomene, uneori le cercetează, dar nu le încurajează.
Credinţa în Dumnezeu nu trebuie confundată cu idolatria faţă de o icoană miraculoasă. Dar oamenii cred în puterea mirului și știu că ungerea cu mir aduce liniște sufletească și întărește trupul în fața bolilor.
Sfântul mir se prepară în atelierele mănăstirești din ulei și plante aromatice, care îi conferă parfumul unic. Ingredientele sunt de obicei secrete, dar se folosește rășina arbuștilor de mir, smirnă, tămâie, busuioc și dafin.
Tradiția bisericească impune ca mirul să fie preparat doar în Săptămâna Patimilor, urmând să fie sfințit la slujba din Joia Mare.
Mănăstirile și bisericile care dispun de cantități mai mari îmbuteliază mirul în sticluțe foarte mici pentru folosul credincioșilor.