Decizie fără precedent! Învățământul obligatoriu se prelungește la 16 ani în România! Câți ani de școală fac elevii în alte țări din Europa

Învăţământul obligatoriu se va prelungi la 16 ani, gradual, până în anul 2030, România urmând să devină ţara din Europa cu cei mai mulţi ani petrecuţi în şcoală.

Ministrul Educaţiei a precizat că până în 2030 toate grupele de grădiniţă, dar şi ultimii doi ani de liceu vor deveni obligatorii. Se va ajunge astfel la 16 ani de învăţământ obligatoriu potrivit legii care a fost promulgată.

Legea se va aplica gradual. Potrivit actului normativ, până în 2020 vor deveni obligatorii grupa mare de la grădință și clasele a XI-a și a XII-a, ceea ce înseamnă 14 ani în total.

Apoi, până în anul 2023, va deveni obligatorie şi grupa mijlocie, iar până în 2030 va intra la învăţământul obligatoriu şi grupa mică de la grădiniţă. Astfel, se va ajunge la 16 ani de învățământ obligatoriu.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a explicat că ciclul primar se va termina în clasa a V-a, ciclul gimnazial va cuprinde clasele VI-VII-VIII-IX, iar la liceu copiii vor face clasele X-XI-XII şi XIII.

Articolul continuă după reclame

Dacă aceste modificări se vor concretiza, România va fi ţara din Europa cu cei mai mulţi ani petrecuţi în şcoală.

În alte țări din Europa, precum Italia, Franța, Spania, Finlanda, învățământul obligatoriu este de 10 ani.

În Belgia, Lucemburg, Portugalia, învățământul obligatoriu este de 12 ani, în timp ce în Ungaria și Olanda este de 13 ani. În Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, învățământul obligatoriu este de 11 sau 12 ani.

În Germania, durata învățământului obligatoriu variază în funcție de landuri, dar în cele mai multe dintre ele, durata este de 12 ani. În altele, este de 13 ani.

Ecaterina Andronescu nu a venit cu explicaţie clară în ceea ce priveşte aceste modificări, potrivit digi24.ro. Ministrul Educației a precizat doar că puţini sunt cei care renunţă la şcoală în clasa a X-a, iar elevii din ultimii ani de liceu nu au parte de gratuitate când vine vorba de manuale.