Bancnotă retrasă din circulație! Anunțul oficial îi vizează și pe români

Bancnotele de 500 de euro vor fi retrase din circulație. Duminică, 27 ianuarie, un număr de 17 din cele 19 bănci centrale din zona euro au încetat să mai emită bancnotele de teamă că acestea ar putea fi folosite de evazioniști, teroriști și criminali, potrivit AFP.

De asemenea, dispariția acesteia mai este motivată și prin două aspecte: lupta împotriva criminalității și încurajarea mijloacelor electronice de plată.

Cu toate acestea, băncile centrale din Germania și Austria vor continua să tipărească bancnotele de 500 de euro, însă până la data de 26 aprilie, „pentru a asigura o tranziție lină precum și din motive logistice.”

Bancnota de 500 de euro va fi retrasă din circulație

În luna mai a anului 2016, Banca Centrală Europeană a informat că va înceta să emită noi bancnote de 500 de euro. La acel moment, data estimată că acest lucru ar urma să se întâmple era la finele anului 2018, din cauza „îngrijorărilor că aceste bancnote ar putea facilita activitățile ilicite.”

De menționat este că bancnotele aflate în acest moment în circulație rămân legale și pot fi utilizate fără griji pentru a face plăți.

Dar, dacă în alte țări reacția la dispariția bancnotei a fost mai modestă, în Germania a generat critici răspândite de teama că ar putea duce la dispariția banilor fizic, plus o supraveghere generalizată a tranzacțiilor financiare.