Am depasit Franta! Romania- cel mai mare producator de porumb din UE

Anul acesta, România ar urma să recolteze între 14,5 şi 15 milioane tone de porumb, comparativ cu doar 11,8 milioane de tone cât va recolta Franţa, ceea ce înseamnă că ţara noastră va deveni cel mai mare producător european de porumb, potrivit unei estimări a Asociaţiei generale a producătorilor de porumb (AGPM).

“Agricultorii francezi nu au reuşit să evite puterea românească. Ţara lui Dracula vampirizează piaţa europeană a porumbului sau, cel puţin, o domină…Nu este chiar o surpriză.

Gurmanzii ştiu că, dacă polenta (terci din făina de porumb) este apanajul regiunii munţilor Apenini, acest fel de mâncare gustoasă poartă numele de mămăligă în Carpaţi.

Dar investitorii din România nu se gândesc doar la apetitul compatrioţilor lor. Profitul mare din cerealele galbene este rezultat din export”, scrie publicaţia franceză Le Monde, citată de Agerpres.

Jurnaliştii francezi scriu că producţia de porumb a Franţei a fost afectată de inundaţiile din primăvară care au întârziat plantarea, în timp ce căldura din vară a uscat terenurile.

În ciuda acestor acestui context climatic, Franţa a reuşit să limiteze pierderile printr-un randament la hectar de 93 de chintale de porumb, comparativ cu cele 103 chintale obţinute în 2017, când a fost vorba de o producţie istorică.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, afirmă că România va fi şi anul acesta pe primul loc în UE la producţia de porumb, confirmând totodată datele furnizate de publicaţia franceză, fără a oferi cifre exacte în acest sens.

“Ministerul Agriculturii confirmă ceea ce scrie publicaţia franceză. România va fi şi anul acesta pe primul loc la cultura porumbului, însă datele finale le vom furniza la încheierea recoltatului, întrucât până la această dată din suprafaţa însămânţată s-a recoltat 87%. Urmează să finalizăm recoltatul porumbului în următoarele săptămâni”, a declarat, joi, ministrul Agriculturii, Petre Daea.

La sfârşitul lunii august, Petre Daea susţinea că România este, rămâne şi va fi una dintre marile puteri cerealiere ale Europei, pentru că are condiţii extraordinare de climă şi sol pentru a realiza randamente mari.