Vechimea în muncă. Ce trebuie să faci ca să primești bani mai mulți de la stat

Dacă ai muncit ani buni în România și vrei să-ți dovedești vechimea în muncă, o poți face printr-o adeverință care să ateste acest aspect, luat în considerare odată cu modificările aduse de Guvern la Codul Muncii.

Astfel, angajații care au nevoie să dovedească cât au lucrat de-a lungul anilor pot obține o adeverință de vechime în trei moduri. Deoarece nu mai există carnete de muncă de ceva timp, evidența se face în format electronic prin intermediul Registrului general de evidență a salariaților (Revisal)

Există două situații în care se poate obține adeverința de vechime în muncă (ale cărei modele, pentru stat și privat, sunt anexate la articolul de față), după cum reiese din Hotărârea Guvernului nr. 905/2017 privind registrul general de evidență a salariaților.

1. Eliberarea automată de către angajator.

Angajatorii sunt obligați să elibereze automat, la încetarea contractului individual de muncă, o adeverință de vechime în muncă, se arată în actul normativ.

Concret, salariatului trebuie să i se dea o adeverință care să ateste activitatea desfășurată, durata activității, salariul, vechimea în muncă și în specialitate, dar și un extras din Revisal.

2. Eliberarea la cerere de către angajator.

Totodată, orice actual sau fost salariat poate cere oricând, de la angajatorul său, o adeverință care să ateste activitatea desfășurată, durata activității, salariul, vechimea în muncă și în specialitate (după cum rezultă din Revisal și din dosarul personal) ori un extras din Revisal (datat și certificat pentru conformitate).

Documentul trebuie emis de către angajator în cel mult 15 zile de la data solicitării.

Însă mai există și varianta obținerii unui extras din Revisal de la inspectoratele teritoriale de muncă.

Mai precis, se poate apela la această variantă atunci când salariatul cere angajatorului un extras, iar acesta nu-l poate elibera.

Astfel, inspectoratele eliberează extrasul din Revisal, din care să rezulte activitatea desfășurată la angajator, în calitate de salariat, în cel mult 15 zile de la data solicitării.