Vechime în muncă pentru pensie 2018. Data limită până când o poți cumpăra

Românii care nu se află la vârsta de pensionare pot să își plătească retroactiv contribuția la pensii pentru cinci ani, dacă figurează ca neasigurați la sistemul de pensii național. Data limită până când mai pot cumpăra vechimea în muncă pentru pensie este până la finalul lunii decembrie, adică până pe data de 31 decembrie 2018.

Așadar, legea nr. 186/2016 permite celor interesați achitarea pe cale legală a contribuției la pensii pentru perioadele din ultimii cinci ani în care n-au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii.

„Prin derogare de la prevederile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (…) și ale Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal (…),

persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectuă plată contribuției de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia”, se prevede în legea care nu se referă însă la persoanele pentru care asigurarea în sistemul public de pensii era obligatorie.

Vechime în muncă pentru pensie 2018. Cei care vor să capete mai multă vechime la pensii, pot depune cererile la Casa Națională de Pensii până la data de 31 decembrie 2018. Acest termen a fost prelungit de două ori până acum: termenle inițiale de cumpărare a vechimii la pensie, fiind inițial, la până la 27 aprilie 2017 sau 31 decembrie 2017.

Vechime în muncă pentru pensie 2018. Este important să precizăm faptul că, din 2021, după intrarea în vigoare a noii Legi a Pensiilor, cumpărarea vechimii în muncă pentru pensie se va putea face oricând.

“Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele care se încadrează în intervalul de timp cuprins între data încheierii contractului de asigurare socială potrivit prezentei legi şi ultimii 5 ani anteriori acestei date.

Contribuţia de asigurări sociale datorată se calculează prin aplicarea asupra bazei lunare de calcul a cotei contribuţiei de asigurări sociale pentru condiţii normale de muncă, reglementată de legislaţia în vigoare pentru fiecare lună/ dintre lunile din perioadele pentru care se solicită efectuarea plăţii în vederea considerării stagiului de cotizare în sistemul public de pensii.

Baza lunară de calcul o constituie cel puţin valoarea unui salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată, reglementat de legislaţia în vigoare pentru fiecare lună/ dintre lunile din perioadele pentru care se solicită efectuarea plăţii contribuţiei de asigurări sociale.

Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este cel aprobat prin hotărâre a Guvernului.

Baza lunară de calcul nu poate fi mai mare decât valoarea corespunzătoare a de cinci ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat”, se mai precizează în lege.

Cum poți cumpăra vechime la pensie

Pentru a putea cumpăra vechimea în muncă în vederea pensiei este necesară încheierea unui Contract de asigurare cu Casa de Pensii de la domiciliul/reședința prsoanelor interesate.

Plata contribuţiei de asigurări sociale se poate face într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare, trimestriale sau anuale conform prevederilor Contractului de Asigurare.

Mai mult decât atât, și persoanele care nu se află în România își pot cumpăra vechime în muncă. În acest scenariu, contractul de asigurare se poate încheia și de către un individ mandatat (adică desemnat prin procură specială) de către persoana interesată de plata retroactivă a contribuției.

Plata se poate face inclusiv prin virament într-un cont bancar indicat de casa teritorială de pensii.