Pe tarabele din pieţe, au apărut urzicile. Preţul lor ustură mai tare decât atingerea plantei. 50 de lei costă un kilogram. Mai scumpe decât fructele de mare, spun clienţii care le caută la tarabe, dar amână să le cumpere.
Vânzătorii spun că au marfă autohtonă, însă legumicultorii susţin că este imposibil ca planta să ajungă la maturitate în luna februarie.
Tarabele din pieţele Capitalei sunt pline cu urzici. Vânzătorii îşi atrag clienţii cu promisiunea că plantele sunt sută la sută autohtone.
Pai, cum pot eu sa aduc urzici din strainatate o femei singurica. Ma duc si le culeg si eu din padure si le vand ca sa am bani pentru nepoti, explica o vanzatoare.
Cunoscătorii ne spun însă că ele au răsărit prea devreme pentru data din calendar.
Nu este exclus ca sacii cu urzici care sunt aduşi spre vânzare în pieţe să fi trecut graniţa în România, dinspre Bulgaria.
De câţiva ani, vecinii de peste Dunăre le fac concurenţă culegătorilor noştri profitând că planta are mai mult succes la noi, decât în ţara vecină.
GHEORGHE VLAD, preşedinte Asociaţia Producătorilor de Legume: Iarba nu a crescut, dar trecând peste aspectul acesta, dacă frunza este foarte curată şi foarte mare este clar că sunt din spaţii protejate, dar nu cred că din România.
Am certitudinea că nu există. Am sunat şi în Ialomiţa, şi în Buzău, şi în partea de sud către Oltenia. Nu. În Roşiorii de Vede e exclus.
Întrebăm două vânzătoare să ne spună exact în ce pădure au răsărit urzicile odată cu ghioceii.
Preţul diferă de la piaţă la piaţă. 20, 30 sau 50 de lei kilogramul sau 5 lei punga cu câteva sute de grame de urzici.
Indiferent de provenienţă, planta este căutată primăvara şi datorită beneficiilor pentru sănătate. E o sursă importantă de vitamine şi fier.
Plantele crescute în sere sunt cerute de unii clienţi tot timpul anului.