Casă construită în Iaşi, nominalizată la titlul de „clădirea anului 2019“ în lume. „Într-un volum rigid şi relativ mic, arată bogăţie spaţială“

O casă proiectată şi construită la Iaşi ar putea fi desemnată „clădirea anului 2019”. Construcţia a fost selectată la un concurs internaţional iniţiat de ArchDaily, un influent site în domeniul arhitecturii.

Numită „Casa Furnicilor”, clădirea construită de echipa ieşeană de arhitectură de la Miolk, a fost nominalizată pe ArchDaily şi se află pe o listă alături de mai multe proiecte internaţionale, scrie Apix.

„Casa Furnicilor este o locuinţă unifamilială în Iaşi prin care benficiarii îşi propun să experimenteze un nou mod de a trăi împreună. Într-un volum rigid şi relativ mic, casa arată bogăţia spaţială care poate rezulta din lucrul atent cu spaţiul.

Sculptate într-o formă compactă, cu amprena la sol de 8m x 8m şi suprafaţa desfăşurată de 160 mp, spaţiile interioare preiau panta terenului şi lucrează pe seminiveluri”, arată descrierea locuinţei pe site-ul Miolk.

Casa a fost denumită astfel după numele de familie a proprietarilor, Furnică.

„Beneficiarii sunt o familie socială, cu mare drag pentru spaţiile exterioare urbane şi confortabile. Casa tratează interiorul ca pe un spaţiul urban, în care zona de zi devine o piaţetă personala.

Acesta primeşte lumina de sus şi către ea sunt orientate ferestrele spaţiilor de noapte, asimilate unor „căsuţe de versant”. Scara interioară este o amfiladă de trepte ce face legătură între mai multe puncte de belvedere ce priesc către piaţeta familiei”, notează cei de la Miolk.

Casa Furnicilor este singurul proiect din Iaşi selectat şi, conform reprezentanţilor Miolk, „se află la un pas pentru ca votul publicul să confirme dacă merite acest titlu”.