Un proiect de lege initiat de Doctorul-deputat Tudor Ciuhodaru devine realitate. Femeile care vor beneficia de acest ajutor

Cutia nou nascutului devine realitate. Toate gravidele care se prezinta corect la toate consultatiile prenatale vor beneficia de o ,,cutie” cu produsele de igiena, imbracaminte, alimentatie necesare nou nascutului in primele zile de viata in valoare de 1 ISR (Indicator Social de Referinta-in valoare de 500 de lei.

Proiectul initiat de deputatul iesean Tudor Ciuhodaru are drept scop stimularea prezentarii gravidelor la consultatiile prenatale si reducerea mortalitatii materne si a celei infantile la care inregistram valori record in Europa. Legea a fost acum adoptata de Comisia pentru sanatate si familie si de Comisia pentru egalitate de sanse urmand sa intre in plenul Camerei Deputatilor (decizionala).

“Proiectul a fost elaborat dupa modelul Finlandei, care a introdus acest sprijin material inca din 1938, pentru combaterea mortalitatii infantile in familiile sarace si apoi l-a generalizat in 1949. Chiar si dupa 75 de ani ,,cutia finlandeza” face parte din traditiile importante ale tarii si reprezinta un simbol al maternitasii.

Statisticile arata ca si aceasta ,,cutie finlandeza” contribuie la realizarea celei mai mici mortalitati infantile din lume. Motivatia acestui demers legislativ este este legata de datele negative privind privind monitorizarea sarcinii reflectata de indictatori precum mortalitatea materna, avorturi spontane, prematuritate, malformatii congenitale si mortalitatea infantila”, a adaugat Ciuhodaru.

Articolul continuă după reclame

Potrivit acestuia, doar o gravida din trei gravide se prezinta la consultatiile prenatale. O femeie din 2600 moare in timpul sarcinii, aceleasi valori fiind raportate de Iran, de aproape trei ori mai mult fata de media europeana de doar un deces la 8900 de sarcini.

Peste jumatate din decesele materne sunt cauzate de hemoragii majore (35%) si hipertensiune (18%).

Romania ramane tara cu cea mai mare rata de disparitii infantile din Europa, de 9,8o%, dublu fata de media Uniunii Europene. Tot in Romania, un copil mai mic de un an se duce la fiecare 5 ore iar principala cauza a acestui flagel este prematuritatea. In fiecare an se nasc peste 20000 de prematuri in Romania iar rata prematuritatii a ajuns la 9%.

“Proiectul meu legislativ face parte dintr-un pachet legislativ pe care l-am depus in parlament -ce ofera solutia sanatoasa pentru toate mamele si copii din Romania-realizarea Programului national pentru sanatatea mamei si copilului. Sper ca si ceilalti parlamentari vor sustine acest demers. Sanatatea se trateaza cu masuri concrete”, a mai adaugat deputatul iesean.

Acesta proiect de lege prevede ca:

Toate consultatiile, investigatiile si tratamentele pentru mama si copil sa fie oferite gratuit.
Consultatii si tratamente stomatologice gratuite pentru toti copiii.

Introducerea educatiei pentru sanatate si a notiunilor de prim ajutor ca materie de studiu in toate scolile din Romania.

Programul gratuit de despistare si tratament precoce pentru cele mai frecvente tipuri de cancere ale femei (mamar, col uterin si ovarian).