Un cioban român dă în judecată UE din cauza schimbărilor climatice

Fermieri din ţări ca Germania, Italia, Franţa sau Portugalia a intentat un proces la Curtea Europeană, acuzând Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene că nu acţionează adecvat împotriva schimbărilor climatice.

Acestui grup i s-a alăturat şi ciobanul român Vlad Petru, din Alba, relatează caleaeuropeana.ro.

Reclamantul român, un cioban din zona Munților Șureanu, Petru Vlad, a spus: ”An de an, temperaturile sunt în creștere, nu mai este suficientă apă pentru bovine și oi.

Trebuie să-mi iau bovinele de la 600m altitudine până la 1400m pentru ca iarba decentă să treacă, dar mai ales pentru apă. Iar mai departe nu pot duce animalele, pentru că la peste 2000 de metri nu mai e decât cerul. Unii spun că este o pedeapsă divină, alții dau vina pe poluare.

Dar tot ce vă pot spune sigur, ca un simplu țăran fără studii superioare, e asta: nu este vina mea, eu nu am poluat nimic. Iar acest lucru trebuie rezolvat. Și de aceea solicit acțiune: nu bani, ci dreptate”.

Petenţii solicită în instanţă ca instituţiile UE să recunoască schimbările climatice drept o adevărată ameninţare la adresa drepturilor omului, ale cetăţenilor europeni, şi să acţioneze de urgenţă pentru a proteja drepturile lor şi ale generaţiilor viitoare.

Într-un film documentar al acestei comunităţi de petenţi – „Peoples Climate Case” – este consemnată şi relatarea ciobanului Petru Vlad, din cătunul Călene, judeţul Alba. „Sunt o simplă persoană, cu numele de Vlad Petru. M-am născut ţăran şi ţăran mor.

Toată comunitatea care trăieşte pe-aici suferă de boala de care sufăr şi eu: neajutorarea în faţa statului – una, şi a doua – neajutorarea în faţa naturii. E lipsă de ploi, şi când vin ploi îs ploile agresive, cu piatră, ni se distrug recoltele, le afectează şi pe animale.

Aş dori ca şi copiii mei să aibă un viitor aici, pe pământul unde stăm, să nu mai plece cum am plecat eu în ţări străine să muncească (…) Din iarnă-n vară şi din vară până-n iarnă, nu-i apă la recolte şi nu-i apă la animale; trebuie să schimbăm şi noi zona, să plecăm unde-i apă”, spune ciobanul.

„Schimbările climatice îs o problemă de dreptate care trebuie rezolvată. Să ni se facă dreptate nouă, ţăranilor, dar nu numai nouă, ci la toată lumea. Nu noi am poluat aerul. Să se facă dreptate acolo, de unde o plecat virusul de poluare”, cere Vlad Petru.

Potrivit grupului de petenţi, „până în prezent parlamentarii europeni – Parlamentul European şi Consiliul European – nu au reuşit să pună în aplicare legi semnificative pentru a impune ţărilor să ia măsuri eficiente împotriva schimbărilor climatice”.

„Obiectivele UE de reducere a emisiilor sunt mult prea mici pentru a reflecta urgenţa problemei. Procesul intentat de familii subliniază realitatea evidentă: schimbările climatice nu mai sunt doar despre diplomaţie sau despre economie. Drepturile fundamentale ale omului la viaţă, sănătate şi proprietate sunt deja ameninţate”, se mai arată în mesajul petenţilor.