Ultimele modificari aduse noii Legi a pensiilor publice, aprobate deja de Senat si trimise Camerei Deputatilor spre dezbatere, stabilesc gradual varsta de pensionare, in functie de anul nasterii si perioada de contributie.
In proiectul legii pensiilor adoptat de Senat se mentioneaza o aplicare etapizata, anual , astfel conform articolului nr. 180 legea isi va produce efectul cel mai devreme in 1 Septembrie 2019 prin schimbarea valorii punctului de pensie de la 1100 lei la 1265 lei.
Toate celelate prevederi ale noii legi nu isi vor avea efectul decat din 1 Septembrie 2021, urmare vom avea o perioada in premiera cand pensionarii sistemului public de pensii se vor afla concomitent sub efectul a 2 legii a pensiilor.
Practic, daca forma finala a proiectului legii nu se va schmiba la Camera Deputatilor, vom putea vedea efectul noii legii a pensiilor intrate integral in vigoare cel mai devreme din 1 Septembrie 2021.
Anexa 2
Anexa 3
Cum in noua lege se prevede ca pentru a beneficia de protectie ( exceptand ajutorul de deces) este obligatoriu sa existe minim 15 ani de stagiu contributiv, urmare pentru tinerii care au debutat in ”campul muncii” legea isi va produce efectul de abia dupa 15 ani adica din 1 Septembrie 2036, caz in care se activeaza posibilitatea de a primi o pensie de invaliditate pentru situatiile nedorite.