Somn uşor: Trei trucuri pentru a adormi repede si adanc

Sa ai un somn usor pare a deveni doar „un vis frumos” in ultima vreme. Stresul cotidian, agitatia perpetua, lipsa banilor, problemele conjugale fac din somnul usor unul agitat, fragmentat si neodihnitor.

Foarte multa lume sufera de tulburari ale somnului, care se manifesta fie prin capacitatea redusa de a adormi, fie printr-un somn agitat.

Atunci cand cauzele insomniei nu sunt de natura medicala, fiecare dintre noi poate sa-si „decupleze” mintea la comanda si sa se bucure de o noapte buna si odihnitoare.

Ca sa putem adormi, trebuie sa intram intr-o stare de liniste interioara premergatoare somnului, starea Alfa.

Alfa este un domeniu de frecventa a undelor cerebrale aflat intre 8 – 12 Hz, cand mintea noastra este relaxata, iar aparitia gandurilor este redusa.

Ati observat vreodata cum tresariti la un zgomot puternic atunci cand cititi, mergeti la dum lung, va uitati la televizor, mesteriti ceva, sunteti intr-o stare de reverie sau lucrati la serviciu si nu sunteti implicati emotional?

Tresarirea se datoreaza faptului ca, in afara ca va aflati in starea Alfa, campul atentiei dumneavoastra este redus la o singura activitate. Ei bine, exercitiile de mai jos exact asta fac: va concentreaza atentia si va aduc intr-o monotonie din care pasiti pe nesimtite in somn.

Numararea inversa

Stati in pat, cu ochii inchisi, trupul destins in pozitia culcat pe spate. Porniti de la 100. Spuneti de trei ori, cu convingere, „Numar de la 100 spre unu. Pe masura ce cobor, ma linistesc si adorm”.

Rostiti in gand fiecare numar si – foarte important – vizualizati-l. Nu treceti la numarul mai mic pana nu ati reusit sa vizualizati. Unii nu pot sa „vada”, dar toti putem sa „simtim” acele imagini proiectate in spatele pleoapelor inchise. Bonus: vi se dezvolta memoria fotografica, retineti mai bine ceea ce cititi.

Metoda Sedona

Stati in pat, cu ochii inchisi, trupul destins in pozitia culcat pe spate. Respirati adanc, linistit, zece cicluri. Duceti atentia catre varful capului. Incercati sa simtiti pielea scalpului, orice senzatie pe care o aveti acolo.

Dupa cateva cicluri de respiratie, mutati atentia pe frunte. Repetati in jos, concentrandu-va asupra altor parti din trup, lent: ochi, obraji, gat, umarul drept, umarul stang, stern, plexul solar, doua latimi de deget sub ombilic, muschii perineali, genunchi, glezne, talpi.

Bonus: cu timpul, constienta se dilata si va conectati la „mintea universala”; se vor intampla coincidente favorabile dumneavoastra.

Metoda respiratiei

Stati in pat, cu ochii inchisi, trupul destins in pozitia culcat pe spate. Incepeti sa respirati adanc, linistit, fara a va forta.

Dupa zece cicluri, mutati-va atentia catre nari. Simtiti cum intra aerul, cum iese. Zaboviti pana constatati ca atentia v-a zburat de acolo si mintea a inceput sa se agite din nou.

Lasati gandurile sa treaca la fel, ca si cand ar fi straine de dumneavoastra, ceva in genul „Hai, treci!” sau „Nu esti al meu, du-te!”. Apoi observati fiecare nara in parte.

Dupa nas duceti atentia catre gat. Simtiti fiecare senzatie fara a-i da multa importanta. Zaboviti pe fiecare parte a trupului in parte.

De la gat treceti la piept. Simtiti cum urca si coboara linistit, vreme de multe respiratii. Treceti (daca mai apucati) la abdomenul superior – zona plexului solar, apoi la abdomenul inferior.

Bonus: datorita mai bunei oxigenari a creierului, somnul este mai odihnitor si, poate, mai scurt.

Dupa trei-patru saptamani de exercitiu, simpla intentie de a adormi va duce in Alfa si adormiti automat in 10 – 30 de secunde. Somn usor!