Meteorologii anunta: Primele ninsori vin in acest week-end! Țara noastră, sub un ciclon arctic care dă vremea peste cap

Meteorologii au anuntat deja prima zapada a iernii 2018-2019, in conditiile in care toamna nici macar nu s-a instalat bine.

Ne pregătim pentru prima zăpadă a anului! Ciclonul polar Ali, care a îngrozit deja Marea Britanie, se îndreaptă spre România.

Va ajunge în ţara noastră sâmbătă spre duminică şi va aduce frig, ploi, iar la munte chiar ninsori, de săptămâna viitoare. Vor fi, de la o zi la alta, cu aproape zece grade mai puţin. Deja, la Miercurea Ciuc, aerul a atins temperaturi de iarnă, în timp ce Capitala s-a topit la aproape 30 de grade.

Vântul polar va răsturna temperaturile în ţara noastră. De la 30 de grade, cât vom avea sâmbătă în Bucureşti, vom ajunge la 17 grade săptămâna viitoare. Iar la munte, vor fi valori sub zero grade.

La munte, termometrele vor indica chiar si -7 grade, iar prima zapada se va asterne deja.

Răcirea dramatică va fi resimţită duminică dimineaţă în toată ţara. În numai câteva ore, temperaturile se vor prăbuşi cu 8 sau 9 grade. Radet a început probele la căldură de azi, în Capitală.

Cel care aduce iarna peste noapte este un ciclon format în oceanul Atlantic, botezat Ali şi care a măturat deja Anglia, Irlanda şi Scoţia cu rafale de 150 de kilometri pe oră. La Liverpool, un avion cu români a ratat 3 aterizări din cauza vântului puternic.

În drumul lui spre Europa, Ali şi-a pierdut din puteri, dar a dat naştere unor furtuni care au suficientă forţă cât să alunge masa de aer african ce încălzeşte acum ţara noastră.

Schimbările bruşte de temperatură aduc cu ele şi viroze, mai ales după un an în care vremea ne-a trecut prin toate extremele. Am avut primăvară în ianuarie, zăpadă în martie, toamnă în vară, iar acum ne pregătim pentru prima răbufnire a iernii.

Iarna nu a mai avut răbdare în Miercurea Ciuc, unde s-a aşternut bruma. A fost doar un grad în termometre. Cea mai scăzută temperatură din această toamnă. Primul episod serios de iarnă va veni în noiembrie, spun climatologii străini.