Sf. Ioan Botezatorul. Iata ce e bine sa faci pe 7 ianuarie ca sa ai spor si sanatate

Pe 7 ianuarie, in calendarul ortodox, este Soborul Sfantului Ioan Botezatorul. Iata ce traditii si obiceiuri e bine sa respecti de Sfantul Ioan Botezatorul ca sa ai spor si sanatate!

Sfantul Ioan Botezatorul – traditii, obiceiuri superstitii.

Sarbatoarea de pe 7 ianuarie este cunoscuta drespt Soborul Sfantului Ioan Botezatorul sau „Sant-Ion” sau „Inaintemergatorul Domnului”.

Sfantul Ioan este considerat ocrotitorul copiilor, iar aceasta sarbatoare se respecta pentru a se naste prunci sanatosi.

Ziua in care este cinstit Sfantul Ioan Botezatorul este una de bucurie si se spune ca cine nu se veseleste pe 7 ianuarie va fi trist pe tot parcursul anului.

Se mai spune, conform traditiei, ca dupa ziua Sfantului Ioan se „inmoaie frigul”, adica vremea devine mai calduroasa.

Sfantul Ioan Botezatorul – traditii, obiceiuri superstitii.

Un obicei care inca se respecta, mai ales in zonele rurale, este „Iordaneala” – tinerii iau agheasma de la preot in ajunul zilei de Sf. Ioan, apoi merg la biserica si in ziua de 7 decembrie, iar dupa terminarea slujbei stropesc oamenii care ies din biserica si ii iureaza.

Oamenii „iordaniti” ii rasplatesc pe tineri cu bani. Se spune ca fiecare om trebuie stropit cu agheasma in aceasta zi pentru a-i merge bine tot anul. Casele se stropesc, de asemenea, cu agheasma, iar candela trebuie sa arda toata ziua.

La biserica se aduc paini, cozonaci, branza, oua si vin alb care se sfintesc si se impart sarmanilor. Se fac pomeniri in numele mortilor.

In special in zonele din Transilvania si Bucovina se respecta o traditie cunoscuta drept „Udatul Ionilor” – cei care serbeaza ziua numelui sunt stropiti cu apa, „botezati”, apoi trebuie sa dea o petrecere.

In Campulung Muscel, femeile care poarta numele Ioana sarbatoresc prin a consuma teiata, o bautura din flori de tei considerata a fi tonic pentru trup si suflet.

Sfantul Ioan Botezatorul este unul dintre cei mai cunoscuti Sfinti in Romania, iar de ziua lui se respecta numeroase traditii. Reamintim ca in aceasta zi trebuie sa fii vesel si sa ii sarbatoresti de cei care poarta numele Sf. Ioan.