Sarea, zahărul, usturoiul, muștarul și chefirul — înlocuitorii chimicalelor utilizate în grădină

Deseori noi nici măcar nu intuim că îngrășămintele și chimicalele otrăvitoare pot fi înlocuite cu cele mai obișnuite produse — sare, zahăr, usturoi, chefir și muștar.

De exemplu, au apărut primele semne ale manei roșiilor pe frunzele și rodul acestor plante. Ca să salvați recolta, trebuie să accelerați coacerea ei. De obicei, în acest scop se recomandă fertilizarea roșiilor cu potasiu și fosfor. Însă există o metodă mai simplă. Luați:

-1 litru de apă și

-100 g de sare de bucătărie

-stropiți plantele cu această soluție.

După o asemenea operațiune vicleană frunzele se vor îngălbeni și vor cădea, creșterea plantelor va înceta și toate forțele lor se vor îndrepta spre coacerea fructelor. Pe lângă aceasta, pelicula subțire de sare, care se va forma pe roșii, le va ocroti de dezvoltarea ulterioară a manei roșiilor.

Însă puteți să nu așteptați până vă va lovi nenorocirea. În scop profilactic stropiți plantele cu infuzie proaspătă de usturoi

-50 g la

-o găleată de apă

sau soluție de chefir refermentat

-1 litru la

-o găleată de apă.

O altă problemă.

Sfecla roșie se dezvoltă rău — rădăcinile ei sunt puțin mai mari decât ridichile și nu sunt dulci. În acest caz vă va ajuta tot sarea. Dizolvați:

-30-50 g de sare

-într-o găleată de apă și

-fertilizați plantele cu soluția obținută.

Ce-i drept, această fertilizare trebuie realizată la începutul verii, după ce plantele dezvoltă 8 frunze adulte.

Soluția salină nu este turnată direct peste rădăcini, ci în șanțuri aflate la 10 cm de rădăcinoase.

Iar cu molia verzei puteți să luptați astfel: pregătiți un sirop concentrat de zahăr. Turnați-l în farfurioare, așezându-le apoi pe suporturi situate în jurul rândurilor de varză.

Cel mai bine ar fi ca suporturile să fie mai înalte. Puneți câte un praf de drojdie în fiecare vas. Datorită fermentării, va apărea mirosul caracteristic, care va ademeni dăunătorii. „Mușcând” din momeală, molia verzei pur și simplu se va lipi de farfurioară și nu-și va putea lua zborul.

În perioadele ploioase grădinile sunt invadate de limacși. Ei ronțăie frunzele căpșunilor, iar fructele lor le mănâncă în totalitate. De obicei, limacșii atacă plantele seara, noaptea sau dis-de-dimineață, iar ziua se odihnesc undeva la umbră: sub scânduri, în iarba deasă. Locurile, în care se adună limacșii, trebuie presărate cu praf de muștar.

Probabil cultivați cartofii și, de obicei, preconizați ce recoltă veți aduna toamna. Dacă considerați că aceasta va fi mică, în următorul an procedați astfel: preparați o soluție de usturoi:

-1 kg de usturoi pisat la

-10 litri de apă și

-țineți materialul, care urmează să fie plantat, în aceasta — pe parcursul a 8 ore.

Această procedură permite atât decontaminarea tuberculilor, cât și stimularea creșterii ulterioare a plantelor. Experiența arată că recolta crește cu 30-50%.

Spor la grădinărit!