Sâmbătă sunt Moșii de Vară. Vezi de ce e bine să-i respecți cum se cuvine. Cum se ține corect această sărbătoare

Sambata, 26 mai, inainte de Duminica Rusaliilor sunt „Mosii de vara”, sarbatoare dedicata pomenirii mortilor. Cu aceasta ocazie, in toate bisericile ortodoxe se vor oficia Sfinte Liturghii urmate de slujbe de pomenire a celor trecuti la cele vesnice.

Mosii de vara – Datini si credinte

„Mosii de vara”, tinuti in sambata Rusaliilor, este unul dintre cele mai importante momente ale cultului mortilor. Inainte se credea ca sufletele mortilor, dupa ce au parasit mormintele in Joia Mare si au zburat slobode timp de 50 de zile, se intorc in lumea subterana in sambata Rusaliilor.

Pentru ca aceasta reintoarcere sa se desfasoare fara incidente, oamenii savarseau rituri de induplecare si de imbunare a spiritelor mortilor: impodobeau gospodariile si mormintele cu ramuri de tei si faceau pomeni fastuoase, practici ce s-au pastrat pana astazi.

De Rusalii se dau de pomana vase de lut, cani, strachini si vase de lemn (cofe), impodobite cu flori si umplute cu lapte, vin sau apa. In unele sate bucovinene „Mosii de vara” incep inca in dimineata sambetei de Rusalii, cand pomenile amintite mai sus se trimit pe la casele vecinilor.

Dar ritualul de pomenire are loc mai ales in cimitire, unde mormintele sunt curatate si impodobite din timp iar lumanarile ard intreaga perioada in care se desfasoara ceremonialului de pomenire. Impacarea sufletelor mortilor si intoarcerea lor fara incidente in morminte depind de bogatia ofrandelor (pomenilor) si de respectarea ritualului.

Articolul continuă după reclame

Legat de acestă sărbătoare de dinaintea Rusaliilor, există multe superstiții. Iată ce trebuie și ce nu trebuie să faci de Moșii de vară 2018!

Nu ai voie să dormi afară, să nu mergi fie la răspântii, fie la fântână deoarece în Joia Mare bântuie morții.

Să duci la biserică crengi de tei și frunze de nuc, pe care preoții le sfințesc, iar mai apoi creștinii le pun la icoană sau la streașina casei pentru că spiritele rele să ocolească gospodăria.

Împarte oale pentru că cei trecuți în neființă să aibă din ce bea apa!

Femeile nu trebuie să toarcă în această zi, deoarece colacii dați pentru pomenirea morților se întorc. Nici lațurile nu se aruncă în această zi, deoarece pot ajunge în gură morților de afară, iar ei se pot răzbuna.

Femeile să nu măture în această zi.

Dacă vrei ca asupra ta să nu se abată furtuni sau pierderi, din primul fel de mâncare pe care îl gătești în această zi trebuie să dai pomană celor nevoiași. Oamenii dau de pomană și ceapă sau usturoi verde, pentru că grădină lor să rodească.

Dacă în ziua Moșilor de Vară oamenii scot apa din fântână, aceștia lasă un bănuț pentru apa celor morți. Tot ceea ce dai de pomană trebuie să fie nou și proaspăt.