Sâmbătă sunt Moșii de Vară. Vezi de ce e bine să-i respecți cum se cuvine. Cum se ține corect această sărbătoare

Inainte de Duminica Rusaliilor sunt “Mosii de vara”, sarbatoare dedicata pomenirii celor adormiti. Cu aceasta ocazie, in toate bisericile ortodoxe se vor oficia Sfinte Liturghii urmate de slujbe de pomenire a celor trecuti la cele vesnice.

Mosii de vara – Datini si credinte

“Mosii de vara”, tinuti in sambata Rusaliilor, este unul dintre cele mai importante momente ale cultului celor plecati. Inainte se credea ca sufletele lor au zburat slobode timp de 50 de zile si se intorc in subterana in sambata Rusaliilor.

Pentru ca aceasta reintoarcere sa se desfasoare fara probleme, oamenii faceau rituri de induplecare si de imbunare a spiritelor: impodobeau gospodariile si locurile celor adormiti cu ramuri de tei si faceau pomeni, practici ce s-au pastrat pana astazi.

De Rusalii se dau de pomana vase de lut, cani, strachini si vase de lemn (cofe), impodobite cu flori si umplute cu lapte, vin sau apa. In unele sate bucovinene “Mosii de vara” incep inca in dimineata sambetei de Rusalii, cand pomenile amintite mai sus se trimit pe la casele vecinilor.

Dar pomenirea are loc mai ales in locurile unde sunt cei plecati dincolo, unde locurile sunt curatate si impodobite din timp iar lumanarile stau aprinse intreaga perioada in care se desfasoara ceremonia . Impacarea sufletelor celor dusi si intoarcerea lor in lumea de dincolo depind de bogatia (pomenilor) si de respectarea pome nirii.

Legat de acestă sărbătoare de dinaintea Rusaliilor, există multe superstiții.

Nu ai voie să dormi afară, să nu mergi fie la răspântii, fie la fântână.

Să duci la biserică crengi de tei și frunze de nuc, pe care preoții le sfințesc, iar mai apoi creștinii le pun la icoană sau la streașina casei pentru că spiritele rele să ocolească gospodăria.

Împarte oale pentru că cei plecati să aibă din ce bea apa!

Femeile nu trebuie să toarcă în această zi, deoarece colacii dați pentru pomeni se întorc.

Femeile să nu măture în această zi.

Dacă vrei ca asupra ta să nu se abată pierderi, din primul fel de mâncare pe care îl gătești în această zi trebuie să dai pomană celor nevoiași. Oamenii dau de pomană și ceapă sau usturoi verde, pentru că grădină lor să rodească.

Dacă în ziua Moșilor de Vară oamenii scot apa din fântână, aceștia lasă un bănuț pentru apa celor dusi. Tot ceea ce dai de pomană trebuie să fie nou și proaspăt.