Sa ajuti pe cineva este un lucru bun! Dar, ca si in orice altceva, trebuie sa stii cand sa te opresti.
Exista multi oameni in lume care au o inima foarte mare. Cand vad ca o persoana este in necaz, ei incearca intotdeauna sa ajute. Ei incearca sa faca totul pentru a-i imbunatati viata.
Ajutarea pentru astfel de oameni este asemanatoare cu instinctul. Cu toate acestea, exista situatii in care este mai bine sa nu intervii. Nu conteaza cat de greu este, dar este mai bine sa te abtii.
1. Cand te astepti la ceva in schimb
Ajutorul trebuie sa fie dezinteresat. Orice favoare mica nu inseamna ca o persoana iti va datora ceva tot restul vietii.
Dorinta de a ajuta nu ar trebui sa fie cauzata de calculul potrivit caruia o persoana trebuie sa faca ceva in schimbul ajutorului tau in viitor. Ar trebui sa apara pur si simplu pentru ca sincer doresti sa ajuti.
Ti se pare ca doar daruiesti? Te deranjeaza ca persoana pe care ai ajutat-o o data nu crede ca iti datoreaza tot restul vietii? A venit timpul sa iti reconsideri motivele pentru a ajuta oamenii in general.
2. Cand o persoana nu are nevoie de ajutorul tau
Uneori este foarte trist sa vezi o persoana care se lupta cu toata puterea si nu poate face nimic. El nu poate rezolva problema pe care tu (asa cum o crezi) o poti rezolva rapid. Cu toate acestea, daca celalalt nu are nevoie de ajutorul tau, nu insista.
Putem ajuta doar pe cei care au nevoie. Atunci cand o persoana se afla sub stres, este mai bine sa nu vii cu sfaturi, mai ales neinvitate. Nu poti face decat sa-i enervezi si sa-i faci pe ceilalti sa se ingrijoreze si mai mult.
3. Cand ajutorul se transforma in probleme pentru tine
Sa presupunem ca ai o intalnire importanta programata si nu ai timp sa te intalnesti cu un prieten. Cu toate acestea, el cere sa vina sa-i vezi noua propunere de afaceri, sa-ti exprimi opinia. Sau sa zicem ca te simti rau. Partenerul tau te cheama la el, deoarece a racit.
Ei bine, in toate aceste situatii, e perfect normal daca iti asculti mai intai nevoile si refuzi sa ajuti. Viata si cariera ta nu ar trebui sa sufere pentru ca ai considerat nevoile altora mai importante decat ale tale.
4. Cand o persoana nu merita ajutor
Multi au avut (sau au) un prieten care verifica in mod constant prietenia prin putere. El poate sa vina la tine acasa, sa te jigneasca si sa te manipuleze in orice fel.
Va veni acea zi cand acest prieten are probleme. Vei scapa de toate indoielile si te vei grabi mereu sa-l salvezi. Si ce primesti in cele din urma? Nu va spune un cuvant de recunostinta, ci doar isi va exprima mania.
Daca vocea ta interioara iti spune ca o persoana nu merita ajutorul tau, ascult-o. Nu ignora ce spun instinctele tale.
5. Cand nu poti ajuta
Nu este nimic in neregula cu oferirea de sprijin intr-un moment deosebit de dificil. Cu toate acestea, nu incerca sa oferi asistenta pe care pur si simplu nu o poti oferi. Nu oferi ceva care nu este competent. Nu incerca sa joci rolul unui medic sau psiholog.
Cel mai bun lucru pe care il poti face este sa sustii o persoana sau sa o convingi ca are nevoie sa caute ajutor de la un specialist.
Sa fii bun si politicos este grozav. Ajutarea altora este grozava. Cu toate acestea, inainte de a oferi ajutor, asigura-te ca esti condus de motivele potrivite. Trebuie sa intelegi atunci cand esti intr-adevar capabil sa ajuti.