Un episod de iarnă geroasă ne îngheaţă primăvara. Pentru două zile, România devine polul frigului în Europa. În ţara noastră vor fi temperaturi mai scăzute decât în Finlanda sau în Norvegia. În depresiuni s-ar putea atinge chiar şi minus 20 de grade.
Gerul va fi mai aspru şi din cauza rafalelor de vânt de până la o sută de kilometri pe oră. În Bucureşti a început deja să ningă, iar în multe zone din ţară e pericol de polei.
Schimbarea bruscă a vremii i-a surprins pe şoferi. În Suceava, două maşini s-au izbit frontal după ce una dintre ele a intrat brusc pe contrasens. Şase oameni au avut nevoie de medic.
În Neamţ, o ambulanţă aflată în misiune a derapat într-o curbă, pe un drum acoperit cu zăpadă, şi a lovit un autoturism.
În mai puţin de 24 de ore, temperaturile în Moldova au scăzut cu peste 10 grade. Ieri au fost 4 grade, azi la prânz minus 5. Din cauza vântului puternic, s-au resimţit în aer minus 12 grade.
În Harghita, maşinile de deszăpezire au fost scoase pe drumuri, ca în plină iarnă.
Iar pe Autostrada Soarelui, vântul puternic a smuls panourile anti-orbire dintre sensuri şi le-a aruncat pe banda de viteză. Pericolul pe şosele rămâne. Vine un week-end cu temperaturi sub cele normale pentru această lună.
Noaptea care urmează va transforma România în polul frigului din Europa.
Sunt aşteptate minime de minus 20 de grade la Miercurea Ciuc, minus 14 la Suceava şi minus 8 în Capitală. În ţara noastră va fi mai frig decât în Finlanda sau Norvegia, unde maximele ating în aceste zile 5 grade, în timp ce în România nu vor trece de două.
Cauza răcirii accentuate a vremii este o masă de aer maritim de origine arctică care ajuns deja deasupra ţării noastre şi a adus ninsori.
MIHAI TIMU, meteorolog la ANM: Practic vom vorbi şi de ger, adică valori sub minus zece grade, cel puţin în partea de nord, nord-vest şi de centru a României, urmând ca şi pe parcursul zilei de mâine temperaturile să caraterizeze o vreme deosebit de rece pentru această perioadă din an.
Până mâine la ora 16.00 este în vigoare un cod galben de ninsori şi viscol pentru zonele montane şi de vânt puternic pentru restul ţării. Rafalele pot depăşi şi o sută de kilometri pe oră şi vor spori senzaţia de frig.
Dacă în Timişoara, săptămâna a început cu 17 grade în termometre, week-endul aduce maxime de cel mult un grad. Meteorologii au emis o prognoză specială şi pentru Bucureşti. Capitala va trece în 48 de ore de la 14 grade, câte s-au înregistrat ieri, la minus 2 grade câte vor fi mâine.