Respecta aceste zile din Iunie, daca vrei sa ai parte de sanatate si sa-ti mearga bine tot anul

Luna lui Cireșar deschide vara. Există o vorbă veche potrivit căreia „Oamenii şi vântul de iunie mai curând se schimbă!’. Poate de aceea e atât de plină luna iunie de tradiții străvechi.

În luna lui Cireșar începe perioada postului Petru și Pavel, perioadă deosebit de importantă pentru toți creștinii.

Luna lui Cireșar e o punte, un moment al schimbărilor. Bătrânii povestesc că la Sânpetru de Vară apar licuricii, scântei căzute pe pământ după ce sfântul plesneşte din bici. Sfântul Petru trimite licuricii pentru a-i îndruma pe cei rătăciţi în pădure.

Dacă fulgeră şi tună în iunie, vara va fi ploioasă şi cu belşug la grâu. Dar, dacă plouă prea mult, se strică via. Pe de altă parte, un Cireșar secetos aduce belșug la porumb. Gospodarii se bucură dacă sunt omizi în iunie, căci asta înseamnă că vor avea recolte bogate și rod din belșug la grâu și la vie.

SUPERSTITII IUNIE 2019:

Vegetația și timpul calendaristic ajung la maturitate în prima lună a verii, când ziua este cea mai lungă de peste an. Totuși, recoltele, oricât de promițătoare s-ar arăta, nu pot fi sigure. În luna iunie, orice furtună, vijelie sau ploaie torențială poate distruge lanul de grâu și porumb, livezile sau vița de vie.

În calendarul popular, luna iunie este una dintre cele mai importante luni, având multe sărbători și evenimente folclorice.

Dintre sărbătorile lunii iunie, amintim:

Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, pe data de 2 iunie;

Sfântul Vartolomeu, pe data de 11 iunie;

Sfântul Onufrie, pe data de 12 iunie;

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, Sânzienele sau Drăgaica, pe data de 24 iunie;

Sfinții Apostoli Petru și Pavel sau Sânpetru de Vară, pe data de 29 iunie.

Luna iunie, de asemenea, este înconjurată de o serie de superstiții cu privire la vreme și la productivitatea anului agricol.

Câteva dintre superstițiile lunii iunie:

Dacă tună și fulgeră mult în luna iunie, atunci vara va fi noroasă;

Dacă în luna iunie avem parte de ploi, atunci la Crăciun vom avea parte de belșug;

Dacă vântul de la miazănoapte va bate în luna lui iunie, atunci grâul va avea roade bogate;

Dacă plouă în luna iunie, atunci nu vom avea recolte prea bune la porumb, etc.

Pe lângă superstiții, luna iunie este înconjurată și de multe obiceiuri, cele mai multe în data de 24 și 29 ale lunii, când se sărbătorește Dragăgaica, respectiv Sânpetrul de Vară.

E vreme de pelerinaj

În fiecare an, pe 2 iunie, în bătrâna Cetate de Scaun a Moldovei, se adună mii de credincioși, pentru a primi binecuvântarea Sfntului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava.

În popor, Sfântul Ioan cel Nou este respectat cum se cuvine, mai ales de către femei, pentru sănătatea familiei și pentru apărarea de rele. Se spune că cine ține sărbătoarea nu va avea parte de molii la haine, de ciumă ori de grindină.

Cu luna lui Cireșar începe vara

În a doua jumătate a lui Cireșar, credincioșii creștini țin Postul închinat Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

Și pomenesc și Sfinții Recoltelor. Vara începe de ziua lui Onofrei, pe 12 ale lunii, adică ziua Sfântului Onufrie.

Sfinții Mărunți sau ai Recoltelor sunt Vartolomeu, Onufrie, Eliseu și Iuda, pomeniți pe 11, 12, 14 și 19 ale lunii. Toate au legătură cu sporul grânelor, așa că obiceiurile sunt legate de lipsa muncii la câmp, de pomeni pentru cei adormiți.

Odată cu sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, pe 29, se ține un obicei străvechi, și anume Sărbătoarea lupilor sau Sânpetru de Vară.

Sfântul Petru este patronul agricultorilor, cel ce ţine grindina şi stăpâneşte piatra. Mai mult, se spune că tot el ar fi și patronul lupilor, singurul care poate ține fiarele în frâu