Cadetul care l-a convins pe Donald Trump să prezinte publicului drapelul României: „Am avut doar câteva secunde la dispoziţie“

Petruţ Ghiţă, un tânăr de 23 de ani originar din Piteşti, este singurul român şi european absolvent în 2019 al Academiei Forţelor Aeriene din SUA, cea mai prestigioasă instituţie de profil din lume.

Ceremonia de absolvire a avut loc joi 30 mai, Petruţ fiind felicitat personal de către preşedintele Donald Trump. Tânărul nu va rămâne în S.U.A., alegând să se întoarcă în România ca pilot.

Ceremonia de absolvire a celor aproape 1.000 de cadeţi a avut loc pe Falcon Stadium în Colorado Springs, Colorado. Dintre cei 989 de absolvenţi ai promoţiei 2019, doar 10 au fost din afara Statelor Unite ale Americii, iar Petruţ a fost singurul european absolvent. Ceilalţi 9 absolvenţi internaţionali sunt din Kazahstan, Filipine, Rwanda, Singapore, Coreea de Sud, Sri Lanka, Taiwan, Thailand şi Tunisia.

Licenţiat în Business Management, Petruţ Ghiţă a fost singurul care a avut curajul să schimbe mai multe cuvinte cu preşedintele Trump, oferindu-i acestuia şi steagul României.

„I-am strâns mâna preşedintelui Donald Trump, spunându-i că este o onoare pentru mine să îl întâlnesc. I-am mulţumit pentru şansa pe care o oferă studenţilor internaţionali de a trece printr-o academie ca aceasta. El m-a felicitat şi mi-a urat succes în continuare.

L-am întrebat dacă pot să îi ofer un mic cadou şi după ce a acceptat, i-am întins un patch cu steagul României. Înainte să îl bage în buzunarul interior al sacoului, l-a arătat publicului. Nu am avut decât câteva secunde la dispoziţie”, a povestit Petruţ Ghiţă pentru Adevărul experienţa sa unică.

Absolvent al Colegiului Naţional I.C. Brătianu din Piteşti, Petruţ Ghiţă a studiat un an la Academia Forţelor Aeriene de la Braşov, timp în care a aplicat pentru a ajunge în America.

„Nu mă interesează să stau în SUA. Prefer să mă întorc la locul meu, în România”

Selecţia şi admiterea pentru a ajunge să studieze la Academia Forţelor Aeriene din SUA au fost foarte dure şi dificile, însă Petruţ Ghiţă a trecut cu brio peste toate probele. În total, cursurile au durat patru ani, toate costurile fiind suportate de către Academie, ca pentru orice student american.

În fiecare vacanţă de vară, Petruţ venea mereu acasă pentru a face practică de zbor şi asta deoarece, după cum spune el, „jobul meu va fi acela de pilot în forţele aeriene. În continuare, după absolvire, voi fi pilot în forţele aeriene române. Am contract cu armata pe 12 ani”.

Petruţ Ghiţă spune că cel mai greu i-a fost în cei patru ani în care a studiat în America „adaptarea la cultură americană şi faptul că am fost departe de casă”.

Singurul absolvent român şi european din acest an al Academie Forţelor Aeriene din SUA ne-a declarat că nu va rămâne în America: „Nu mă interesează să stau în SUA. Prefer să mă întorc la locul meu, în România”.

În prezent, la Academia Forţelor Aeriene din SUA mai studiază doi români, care vor absolvi studiile în 2021 şi respectiv 2022.

Academia atrage peste un milion de vizitatori anual

O dovadă a competitivităţii acerbe de la Academia Forţelor Aeriene din SUA este şi faptul că aproape 20% dintre cei 1.242 cursanţi admişi în 2015 nu au reuşit să termine cursurile.

Academia Forţelor Aeriene din SUA a dat prima generaţie de absolvenţi în 1959 şi are campusul localizat în vestul Statelor Unite în Colorado, aproape de Colorado Springs.

Academia este şi una dintre cele mai mari atracţii turistice din statul Colorado, atrăgând anual peste un milion de vizitatori.

Cursurile, cazarea şi masa sunt plătite de către Forţele Aeriene din SUA. Studenţii primesc o bursă lunară, luându-şi în schimb angajamentul să lucreze un anumit număr de ani în armată după absolvire.

Programul la Academie este bazat pe patru „piloni de excelenţă”: pregătire militară, pregătire academică, educaţie fizică şi dezvoltarea caracterului.

În afara unei pregătire militare riguroase, studenţii au o vastă paletă de cursuri în inginerie, ştiinţe umaniste, ştiinţe sociale, ştiinţe de bază, studii militare şi educaţie fizică.

Codul de Onoare al Studenţilor de la Academia Forţelor Aeriene din SUA a fost adoptat în 1959, transmis fiecărei generaţii şi sună astfel: „Nu vom minţi, fura sau înşela şi nici nu vom tolera printre noi pe cineva care face aceste lucruri”.