Reorganizarea sistemului de învățământ: clasa pregătitoare devine clasa I, clasa a IX-a trece la gimnaziu

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a anunţat, vineri, că există o propunere de modificare a structurii sistemului de învăţământ, clasa pregătitoare urmând să fie redenumită “clasa întâi”.

Totodată, Evaluările naţionale vor avea loc la clasa a III-a şi a VI-a, iar clasa a IX-a va trece la gimnaziu, scrie news.ro.

“Clasa întâi este aici ceea ce este azi clasa pregătitoare. Asta pentru că în mentalul colectiv a intrat din păcate cu clasa zero. Ceea ce este total greşit, cum să fie un copil clasa zero?”, a afirmat Andronescu, citată de Edupedu.ro.

Conform sursei citate, schema prezentată ca propunere de ministrul Educaţiei arată că nu va mai exista o clasă pregătitoare, ci elevii intră direct de la grădiniţă în clasa întâi, la vârsta de 6 ani.

Clasele din ciclul primar clasic vor fi I-III, urmând ca la clasa a IV-a elevii să aibă în continuare învăţător, dar şi profesori.

Articolul continuă după reclame

“La clasa a 5-a vom introduce şi profesori, la limbile străine. Vom avea şi o evaluare pentru că am stabilit nişte competenţe şi trebuie să le şi verificăm”, a declarat Ecaterina Andronescu.

Evaluările Naţionale noi sunt propuse să aibă loc la clasa a III-a (actuala clasă a II-a) şi la clasa a VI-a (actuala clasă a V-a). În prezent Evaluările Naţionale au loc la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a.

Clasa a IX-a trece la gimnaziu, prin redenumirea claselor, iar o altă noutate ar fi apariţia unui consilier de carieră în schema de la clasele VII-IX.

Evaluarea Naţională de la clasa a VIII-a va deveni Evaluarea Naţională de la clasa a IX-a.

“Cei care nu fac faţă la Evaluarea Naţională propunem să facă un an suplimentar. Nu înseamnă un an de repetenţie, neapărat, ci să nu lăsăm pe nimeni să treacă mai departe de acest nivel fără competenţele necesare”, a mai spus Ecaterina Andronescu.