Reguli esenţiale la plantarea pomilor fructiferi. La ce distanta se planteaza unii de altii

„În general, toamna este mai indicat, căci pomul va beneficia de aportul de apă din perioada iarnă, iar primăvara va porni în vegetaţie foarte bine.

Şi primăvara devreme este în regulă, însă în acest caz irigarea pomilor în perioada de după sădit este obligatorie”, spune inginerul Savin.

Alegerea pomilor

Alegerea trebuie să fie cu mare atenţie, căci nu toţi pomii se potrivesc cu toate tipurile de teren şi cu toate tipurile de climă.

Spre exemplu, piersicul şi caisul au nevoie de mai multă căldură, deci preferă zonele de câmpie, sudice, în vreme ce mărul, prunul, cireşul sau vişinul pot fi cultivaţi în zone mai reci. De asemenea, spre exemplu, cireşul are nevoie de mai multă apă decât nucul.

De asemenea, se recomandă folosirea a cel puţin 2-3 soiuri din aceeaşi specie pentru o mai bună polenizare chiar dacă s-au creat soiuri autocompatibile.

La ce distanta se planteaza pomii fructiferi

Dar pe langa toate acestea, distanta la care trebuie sa fie plantati cat si modul sum sunt plantati sunt elemente primordiale. De ce distanta dintre pomii fructiferi este una foarte importanta?

Inainte de a incepe plantarea arborilor fructiferi, trebuie sa stabilesti care va fi suprafata pe care o vor ocupa acestia atunci cand vor ajunge la o varsta adulta. Drept consecinta, va trebui sa stabilesti foarte atent si distanta la care va trebui sa ii plantezi.

O prea mare densitate de pomi in livada este cea care va favoriza aparitia unor boli sau paraziti. Iar atunci cand distanta este prea mica, pomii vor fi prea aproape unii de altii si nu vor lasa sa treaca lumina.

Asigurand un spatiu vital pentru fiecare pom fructifer, vei asigura dezvoltarea lor armonioasa si pomii tai vor avea cel mai frumos aspect cu putinta, cu cea mai eleganta silueta.

Cum calculam la ce distanta se planteaza pomii fructiferi?

De retinut: prima cifra din exemplele de mai jos (4 x 4 metri), reprezinta distanta intre randuri iar a doua cifra (4 x 4 metri), reprezinta distanta intre pomii fructiferi.

distanta de plantare pentru pruni : 4 x 4 metri;

distanta de plantare pentru meri : 4 x 4 metri;

distanta de plantare pentru peri : 4 x 4 metri;

distanta de plantare pentru caisi : 4 x 4 metri;

distanta de plantare pentru piersici : 4 x 4 metri;

distanta de plantare pentru visini : 4 x4 metri;

distanta de plantare pentru ciresi: 5 x 5 metri sau 5 x 4 metri;

distanta de plantare pentru nuci : 5 x 5 metri.

De retinut: pentru a cunoaste necesarul de pomi pentru o suprafata de teren (mp), impartim totalul suprafetei unde urmeaza sa plantam, la suprafata necesara unui pom fructifer.

Exemplu plantare pruni pe 1000 mp: 1000 mp : 16 mp ( 4 x 4 metri ) = 62, 5 (rezulta un necesar de 62 de pomi).