Primele informatii oficiale de la ANM: vom avea o iarna cu fenomene extreme! Ce se va intampla in perioada urmatoare

Vom avea o iarna cu fenomene extreme!

Este declaratia directorului departamentului de climatologie din Administratia Nationala de Meteorologie, Roxana Bojariu.

Potrivit oficialului fenomenele meteo severe sunt abia la inceput iar aceasta iarna va fi una grea, cu episoade extreme.

“Exista si fenomene severe care s-au modificat. Adica intensitatea lor a crescut, amplitudinea lor a crescut pe fundalul schimbarii climatice. Nu putem face o predictie stiintifica serioasa pentru iarna care vine de acum.

“Aceste prognoze sunt de fapt estimari ale unei stari peste medie, sub medie; altfel nu se poate da o prognoza ca pentru o zi, doua anticipatie.

“Dar putem spune ca fenomenele extreme vor fi prezente si in iarna ne putem astepta la episoade care, chiar daca nu dau caracteristica generala a iernii, pot sa aiba impact major”, a spus Roxana Bujariu.

De asemenea, a mai vorbit si despre vortexul polar, care se formeaza iarna. Acest fenomen tine masa de aer rece deasupra polului, iar atunci cand incetineze, aerul rece patrunde spre celelalte zone.

“E adevarat ca la munte a nins. A fost foarte cald inainte. Explicatia este ca deasupra tarii noastre a patruns o masa de aer de origine polara. Variatii foarte puternice in continuare pentru urmatoarele doua zile, foarte rece.

Vom avea temperaturi sub zero grade, avem conditii de formare a brumei. Despre vortexul polar vorbim iarna. Tine masa de aer rece deasupra polului. Cand incetineste, favorizeaza patrunderile astea reci. Furtunile tropicale pe care le vedem, accelereaza circulatia aerului, de aceea avem patrundere de aer cald dinspre sud si aer rece dinspre nord. T

emperaturile par a fi de inceput de iarna, dar revenim. Spre sfarsitul acestei saptamani, avem minime pozitive. Cat despre bruma, dimineata erau 10 centimetri la Balea Lac.

Aceste fenomene ne intereseaza si pe noi. Apa marii e foarte calda si foarte constrastant cu solul, se formeaza acesti cicloni, care sunt cicloni tropicali. Sunt formatiuni barice mai speciale care pot provoca multe pagube din cauza intensificarii vantului.