Pensiile mai mari de Paști. Prime de sărbători – Anunt de la Ministerul Muncii

Ministrul Muncii a spus că pensionarii cu grupele de muncă I și II, vor primi pensii mărite chiar înainte de Paște

În perioada următoare se va modifica valoarea puctului de pensie, de la 1 septembrie 2019, acesta se va majora la 1260 lei.

Salariații primesc prime de sărbători

Zona salariaților au primit o mărire de salariu de 25%, se vor acorda vouchere de vacanță de 1450 de lei, iar unii vor beneficia de indemnizația de hrană.

Contributorii la Pilonul II de pensii pot cere de acum ca statul să nu mai facă viramentele lunare către pensia administrată privat, urmând ca toată contribuţia să meargă doar la Pilonul I (pensia de stat).

Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat în Monitorul Oficial o normă în acest sens. Contributorii îşi pot muta contribuţia după minimum 5 ani de cotizare la Pilonul II, iar banii strânşi acolo rămân în administrarea fondului privat de pensii până la pensionarea contributorului.

Contributorii cu o vechime de minimum 5 ani la Pilonul II de pensii pot cere încetarea contribuţiei la fondul privat care le administrează banii şi virarea contribuţiei de 3,75% la Pilonul I (pensia de stat), potrivit unei norme publicate marţi de Autoritatea de Supraveghere Financiară în Monitorul Oficial.

Mutarea contribuţiei se face începând cu luna în care contributorul a depus cererea.

“Cererea privind retragerea de la fondul de pensii administrat privat, corect și complet formulată de către un participant în baza art. 32 alin. (6) din Lege are drept efect încetarea plății contribuțiilor începând cu contribuția aferentă lunii în care a fost depusă cererea”, se arată în norma ASF.

ASF a publicat în Monitorul Oficial şi modelul cererii pe care trebuie să o completeze contributorul.

Banii strânşi la Pilonul II rămân acolo, iar contributorul va beneficia de ei după ce iese la pensie.