Pe cine nu trebuie sa inviti la tine in casa

Sa nu fie auzul tau ascultand cu dulceata limba clevetitorului, nici limba ta graind ceva impotriva aproapelui in auzul iubitorului de defaimare, ca sa nu cazi din dumnnezeiasca dragoste si strain sa te afli de viata vesnica.

Nu primi (in suflet) batjocura ce se aduce impotriva parintelui tau si nu-l invita la tine pe cel care il necinsteste pe dansul, ca sa nu se manie Domnul pentru lucrurile tale si sa te piarda cu totul din pamantul celor vii.

Astupa gura celui ce cleveteste la urechea ta, ca sa nu savarsesti impreuna cu dansul un indoit pacat: pe tine obisnuindu-te in patimile ce duc la pieire si pe acela neoprindu-l de a fi impotriva aproapelui.

Totusi, daca esti gazda, iata cum sa te faci cat mai placuta:

In primul rand, pregateste-ti casa. Fa curatenie peste tot, in special bucataria si baia trebuie sa fie impecabile. Elibereaza holul de la intrare, astfel incat si oaspetii sa aiba unde sa-si lase hainele, gentile, umbrelele etc.

E inacceptabil sa-i primesti in dezordine si sa te mai si scuzi pentru asta.

Nu-ti pune musafirii sa se descalte! Papucii tai de casa nu sunt igienici si apoi este neplacut ca, dupa ce doamnele s-au chinuit sa-si asorteze rochia cu pantofii cei noi, acum sa fie nevoite sa defileze in niste papuci cu cinci numere mai mari.

Daca intr-adevar afara sunt noroaie, asigura-le botosei de plastic de unica folosinta. Masa de pranz poate incepe in jurul orelor 12.00 – 14.00 si dureaza circa doua ore, iar masa de seara incepe la ora 20.00 si poate dura oricat

E indicat sa termini de gatit cu o ora-doua inainte de a sosi invitatii, pentru a avea timp sa aerisesti.

Nu-i inghesui la masa! Spatiul minim pe care trebuie sa-l asiguri intre invitati este de 50 cm.
Nu te servi prima cu mancare si nici nu-ti lauda in exces preparatele. Lasa-i pe altii sa o faca.
Nu-ti obliga musafirii sa manance mai mult decat pot. Masa se poate transforma in calvar in incercarea lor de a nu jigni gazda.

Animalele de companie nu trebuie sa stea in jurul mesei. Oricat le-am iubi, prezenta lor e o lipsa de respect fata de musafiri, dar pot declansa incidente nedorite.

Nu ai voie sa te uiti la ceas pe durata vizitei pentru a nu da musafirului impresia ca trebuie sa plece.

De asemenea, oricat de mult ti-ar placea ordinea si curatenia, nu te apuca de strans si spalat farfuriile cat timp musafirii sunt inca acolo. Poate fi considerat un semnal de plecare.

Totusi, atunci cand musafirii vor sa plece, nu insista sa mai ramana, se pot simti obligati. Sa-i implori, sa le ascunzi posetele, hainele, sa incui usa, este o mare greseala care le va spori dorinta de a pleca. E mai greu cu musafirii care uita sa mai plece.

In acest caz, inventeaza pretexte pentru a iesi impreuna din casa, spre exemplu, sa cumparati ceva.