Parlamentul a aprobat dublarea alocației copiilor! Câți bani se vor acorda, de acum

Parlamentarii au votat dublarea alocațiilor pentru copii, potrivit România TV. Propunerea legislativă a venit de la doi deputați PNL.

Aceștia au propus majorarea alocațiilor pentru copii de la 1 ianuarie 2019, însă parlamentarii nu au aprobat măsura. Joi însă, propunerea legislativă a revenit pe oridinea de zi, iar parlamentarii au votat pentru!

Așadar, copiii cu vârsta de până în doi ani vor primi o alocație lunară de 300 de lei, în timp ce alocația copiilor cu vârsta de 2-18 ani va fi de 150 lei pe lună.

”Cuantumul alocației de stat pentru copii se stabilește în raport cu indicatorul social de referință, denumit în continuare ISR, după cum urmează:

a) 0,6 ISR pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani (sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap), începând cu 1 ianuarie 2019; b) 0,3 ISR pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, precum şi pentru tinerii prevăzuţi la art. 1alin.

(3), începând cu 1 ianuarie 2019″, potrivit proiectului legislativ de modificare a Legii 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, depus în Camera Deputaților de deputații PNL Robert Sighiartău și Dumitru Mihăilescul.

Alocația pentru copii se va dubla și va ajunge la 150 de lei pe lună

Valoarea indicatorului social de referință este, în prezent, de 500 de lei, iar în forma actuală a legii, valoarea alocației pentru copii este de 0,4 ISR pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani, adică 200 de lei pe lună, și de 0,168 ISR pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, adică 84 de lei pe lună.

„Propunerea este de majorare a cuantumului alocației cu 50% pentru copiii cu vârste cuprinse între 0-2 ani, care vor beneficia de o alocație în valoare de 300 lei și cu 80% pentru copiii cu vârste cuprinse între 2-18 ani, care vor beneficia de o alocație în valoare de 150 lei.

România se află, din nefericire, pe ultimul loc în Uniunea Europeană în privința cuantumului alocației pentru copii.

Dacă în majoritatea acestor state alocația pornește de la peste 100 de euro, în România copiii primesc echivalentul a 18 euro pentru fiecare copil, o sumă care nu acoperă decât într-o foarte mică măsură necesitățile unui copil”, precizează deputatul PNL Robert Sighiartău, într-un comunicat de presă remis luni MEDIAFAX.

Proiectul a fost depus la Camera Deputaților, primă cameră. Senatul este cameră decizională în cazul acestei propuneri legislative.