Momentul in care o femeie devine mama este insotit de multe emotii, indoieli si temeri care fac parte din aceasta perioada minunata. Dar te simti vinovata cand trebuie sa te intorci la serviciu si inchizi usa in spatele tau, iar „comoara” ta ramane acasa.
„Nu exista nicio mama care sa nu se simta vinovata. Trebuie sa fie clar ca acest lucru se va intampla intotdeauna. Si asta, pentru ca exista un ideal al perfectiunii, necesitatea de a fi mama perfecta.
Sunt stereotipuri care produc frustrari si vina de a nu reusi sa atingi perfectiunea”, explica Michelle Pollmann, psiholog de cuplu si director al Centrului Al Alma.
Acest sentiment nu se intampla numai mamelor care merg la serviciu, ci si celor care stau acasa.
„Vina mamelor va fi intotdeauna prezenta. Cred ca e sanatos sa o accepti si sa intelegi. Este inevitabil sa nu te simti vinovata pentru un motiv sau altul, fie pentru ca te duci la lucru plecand de langa copilul tau, fie pentru ca nu generezi venituri,” spune specialistul.
„Intalnirea cu copilul te ajuta sa te cunosti”
Atat mama, cat si bebelusul nu vor fi niciodata gata sa se desparta.
„In dezvoltarea unui copil exista doua etape: cele 9 luni petrecute in burtica mamei si primele 12 luni de viata, numite extero-gestatie. Dupa aceea micutul se poate deplasa pe cont propriu. In acest moment, creierul este deja dezvoltat si perioada de alaptare s-a incheiat,” este parerea specialistului.
„Intalnirea cu micutul tau te va ajuta sa te cunosti pe tine insuti ca mama, pentru ca pana atunci ai fost doar femeie. Este un echilibru care se intampla pur si simplu, nu ar trebui fortat,” potrivit psihologului.
Ana María Rodríguez, psiholog la Universitatea din Los Andes, adauga ca nu exista nicio reteta, dar mama va fi „capabila sa se desparta de puiul ei pentru cateva ore, daca este sigura ca va fi bine ingrijit.
Evident, exista o schimbare a prioritatilor si un proces de adaptare, dar trebuie sa tineti minte intotdeauna ca o mama nu este mai buna daca sta cu copilul acasa. Ea trebuie, de asemenea, sa se adapteze vremurilor si sa nu renunte la ea sau la ce o pasioneaza,” a precizat Ana María Rodríguez.
Acum, mama trebuie sa-si gaseasca echilibrul intre ratiune si emotie, traind un proces de maturizare. In plus, ea trebuie sa-si organizaze timpul in cel mai bun mod.
„Fiecare zi trebuie ordonata in functie de prioritatile momentului si trebuie sa fie lasat loc pentru evenimente neprevazute.
Este convenabil sa se stabileasca obiective sau sarcini de realizat in fiecare zi, atat la serviciu, cat si la domiciliu, gasind intotdeauna spatiu pentru odihna si relaxare, atat pentru ea cat si pentru copil”, spune Ana María.
Specialistul afirma ca nu este un lucru bun sa acorzi prioritate copiilor tot timpul, pentru ca nici asa nu vei scapa de sentimentul de vinovatie.
Este esential ca mama sa continue sa aiba viata sa, sa se poata dezvolta profesional si, in acelasi timp, sa se intalneasca si cu alte persoane, in afara de familie. In acest fel nu te simti coplesita sau epuizata emotional.
Mama are nevoie de ajutor
Cand vine vorba de a trata sentimentele de vinovatie, femeia cauta ajutor la oamenii din jurul ei, in special in partenerul ei. In acest moment exista diferente mari, deoarece mamele, pe de o parte tind spre emotionalitate si, in acelasi timp, se simt vinovate. In schimb, barbatii au o gandire mai pragmatica.
„Vina este un sentiment dificil de explicat si de inteles, ceea ce face ca mamele sa se simta singure. Barbatii tind sa fie mai practici si sa ofere solutii care nu sunt pe intelesul tuturor,” explica Ana María Rodríguez.
Ce are de facut o mama care lucreaza:
Pregateste intotdeauna un plan alternativ.
Nu uita ca cel mai important lucru este sa fii mama.
Invata sa cedezi din sarcini, dar intotdeauna verifica sa vezi daca este totul in regula.
Incearca sa te „deconectezi” si sa nu stai mereu cu telefonul in mana.
Distractia te ajuta sa ai o mintea limpede pentru a avea grija de copil.