Ministrul muncii din Germania: „Romanii reprezinta un mic miracol pentru Germania! Sunt harnici, nu hoti sau asistati social”

Romanii care muncesc cinstit in Germania par sa fi spalat imaginea tarii noastre. În primul an fără restricţii pe piaţa forţei de muncă din interiorul UE, numeroşi români şi-au încercat norocul la un job mai bun în Germania. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul vecinilor bulgari.

Aşa s-a ajuns ca, de la 1 ianuarie 2014 şi până la finele anului, 124.000 de români şi de bulgari să plece în Germania, cu 30% mai mulţi decât în anul precedent.

Deși străinii s-au temut că le vom lua locurile de muncă şi că vom abuza de ajutoarele primite de la stat, după primul an fără restricţii pe piaţa forţei de muncă din spaţiul comunitar, a rezultat contrariul.

ROMÂNII CARE AU PLECAT LA MUNCĂ ÎN GERMANIA, LA FEL CA ŞI CEI DIN ALTE STATE MEMBRE, S-AU INTEGRAT, ŞI-AU GĂSIT LOCURI DE MUNCĂ, ÎŞI PLĂTESC TAXELE ŞI SUNT APRECIAŢI. UNII ÎI CONSIDERĂ CHIAR “UN MIC MIRACOL”, SCRIE GANDUL.INFO.

Forţa de muncă venită din România şi din Bulgaria în urma ridicării restricţiilor este văzută ca un “mic miracol” în Germania, potrivit profesorului de economie Herbert Brucker de la Universitatea din Bamberg.

Brucker susţine că în ciuda temerilor privind “invazia” străinilor care vor profita de sistemele sociale din statele mai dezvoltate, precum Germania, şi vor provoca o creştere a şomajului în cadrul populaţiei locale, nu au existat dovezi care să arate apariţia unor “abuzuri” ale ajutoarelor sociale în rândul imigranţilor din România şi din Bulgaria.

“LIBERA CIRCULAŢIE A FORŢEI DE MUNCĂ DIN BULGARIA ŞI DIN ROMÂNIA A REPREZENTAT UN ADEVĂRAT SUCCES, ATÂT PENTRU PIAŢA MUNCII, CÂT ŞI PENTRU SISTEMUL SOCIAL DIN GERMANIA, PENTRU CĂ ACEIA CARE LUCREAZĂ ÎŞI PLĂTESC TAXELE”, A DECLARAT PROFESORUL.

Brucker spune, totodată, că ideea de “turism social” larg răspândită în cazul imigranţilor proveniţi din aceste două ţări a fost respinsă, având în vedere că au fost descoperite 195 de cazuri “suspicioase”, numărul acestora fiind mic decât cel înregistrat chiar în rândul germanilor.

De asemenea, românii primesc de trei ori mai puţine beneficii din partea sistemului social nemţesc decât bulgarii.

Românii au fost lăudaţi, spre finele anului trecut, şi de ministrul federal al Muncii, Andrea Nahles.

“AM OBSERVAT CĂ ÎN GERMANIA EXISTĂ UN NUMĂR DE MUNCITORI DIN ROMÂNIA CARE SUNT FOARTE BINE INTEGRAŢI PE PIAŢA MUNCII DE ACOLO ŞI ÎN SOCIETATEA GERMANĂ. DORESC SĂ RECONFIRM ACEST ASPECT”, SPUNEA EA.