Medicul Adrian Streinu Cercel, apel pentru populație după declanșarea epidemiei de gripă! Ce trebuie să facă românii

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat, oficial, epidemie de griă, iar medicul Adrian Streinu Cercel, manager al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din București, a venit cu o serie de recomandări pentru populație.

Astfel, Adrian Streinu Cercel a subliniat că igiena personala este cea mai importantă, spălatul pe mâini cu apă și săpun și purtarea măștilor fiind esențială:

„Unitățile sanitare știu ce au de făcut. Problema este igiena personală – apa și săpunul sunt sfinte, nu dezinfectanții. Nu strănutăm în mână. Este bine să purtăm și masca de protecție.

Nu se poartă sub nas, pentru că prin nas veți contamina ce e în jur. Nu uitați că trebuie să ne spălam în nas, atunci când ne spălăm pe față. Ceea ce învățam la grădiniță trebuie să punem acum în practică.”

De asemenea, medicul a lansat un apel și le-a spus oamenilor să nu meargă cu copiii la mall și în zone aglomerate: „Dacă tot vine vacanța și îi scoateți din colectivitate, nu vă mai duceti copiii la mall.”

În România este, oficial, începând de miercuri, epidemie de gripă, după ce s-au înregistrat 3 săptămâni epidemice consecutiv şi 54 de decese din cauza bolii.

Anunţul a fost făcut miercuri dimineaţă de ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, într-o conferinţă de presă.

Şcolile nu se închid, dar „inspectoratele şcolare pot lua decizia suspendării cursurilor în şcolile sau clasele unde absenteismul depăşeşte 20%”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Sorina Pintea a subliniat că măsurile recomandate public de Ministerul Sănătăţii încă din data de 17 ianuarie se menţin, diferenţa, după declararea epidemiei, fiind aceea că ele vor trebui respectate de populaţie.