Maine, Mare Sarbatoare – Buna Vestire. Ce trebuie sa faci pe 25 martie ca sa-ti fie bine tot anul si ce nu e bine sa faci

Luni, 25 martie, este o zi importantă pentru toți credincioșii. Buna Vestire se sărbătorește atât în rândul ortodocșilor, cât și în rândul catolicilor.

Potrivit datinilor creștine, reprezintă ziua în care Arhanghelul Gavriil i-a vestit Mariei că a fost aleasă de Dumnezeu pentru a fi Mama pruncului Său, Isus Hristos.

Tot ce trebuie să știi despre Buna Vestire

Buna Vestire, cunoscută în popor și sub denumirea de ziua cucului, marchează prima dezlegare la pește din Postul Paștelui.

Numită și Blagoveștenie, este ziua în care Sfântul Arhanghel Gavriil i-a vestit Maicii Domnului ca va fi mama fiului lui Dumnezeu. Astfel, această sărbătoare sfântă a fost fixată în ziua de 25 martie.

Tradiții și obiceiuri de Buna Vestire

Potrivit datinilor străvechi, oamenii nu au voie să se certe de Buna Vestire, întrucât certurile în această zi specială sunt aducătoare de ghinion. Se spune că cine se ceartă de Buna Vestire, va avea necazuri pe tot parcursul anului.

Articolul continuă după reclame

De asemenea, primul cântec al cucului, care se spune că are loc în ziua de Buna Vestire, trebuie să găsească oamenii cu haine curate, veseli, cu stomacul plin și bani în buzunar, pentru a le merge bine tot anul.

Se stropesc pomii să le aducă bunăstare și roade bogate în livezi. Gospodarii din Maramureș adună lucrurile de care nu mai au nevoie și le pun pe foc. Obiceiul poartă numele de Noaptea focurilor și este practicat la fiecare casă maramureșeană, până la miezul nopții, sau chiar până la ivirea zorilor.

De Buna Vestire este dezlegare la peşte, iar tradiţia spune că acela care gustă peşte în această sărbătoare se va simţi tot anul precum peştele în apă.

Pescarii nu au voie de Buna Vestire să arunce mamaligă în apă, pentru că dispar peştii.