La mulţi ani, Florin Piersic! La mulţi ani, Maestre!

Născut astăzi, 27 ianuarie, Marele Actor Român de film şi teatru, îşi sărbătoreşte ziua de naştere.

Florin Piersic este unul dintre “monştrii sacri” ai cinematografiei româneşti. S-a născut la Cluj pe data de 27 ianuarie, fiind un vărsător veritabil adică norocos, ingenios, idealist şi foarte atrăgător.

Pentru femei, aşa cum recunoaşte şi el, a fost “actorul care întotdeauna a reprezentat un justiţiar, pistolar, macho” fiind un sex simbol bărbătesc. Pentru regizori era “actorul care putea să joace orice”.

În 1941, familia Piersic s-a stabilit la Cernăuţi, în timpul României Mari, tatăl fiind numit acolo medic veterinar-sef al oraşului.

La începutul carierei sale era considerat un “june prim” sau un “Făt-Frumos” al cinematografiei autohtone şi a jucat în foarte multe filme româneşti.

Vârful carierei sale este filmul “De-aş fi Harap Alb” din anul 1965, însă rolul prin care s-a evidenţiat a fost Mărgelatul, acest personaj fiind poate cel mai îndrăgit personaj din cinematografia românească.

A absolvit Liceul de băieţi Nr. 3 din Cluj, iar apoi Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti (IATC, astăzi UNATC). I-a avut colegi de generaţie pe Leopoldina Bălănuţa, Geta Angheluţă, Ioana Bulca, Ica Matache, Lucia Mara, Dumitru Furdui, Cosma Braşoveanu, Gheorghe Popovici Poenaru, Liviu Crăciun, Radu Voicescu, Anatolie Spânu şi alţii. A debutat la Teatrul Naţional din Bucureşti cu rolul Richard din “Discipolul…” şi cu Alexei din “Tragedia optimistă“.

S-a căsătorit în anii 60′ cu actriţa Teatrului Mic, Tatiana Iekel, născută în 1932, cu care l-a avut pe primul lor copil, actorul Florin Piersic Jr.. După divorţul de prima soţie, Piersic s-a căsătorit cu actriţa Anna Szeles, născută în 1942 la Oradea, cu care l-a avut pe cel de-al doilea fiu, pe Daniel. În 1985 Anna Szeles a cerut şi a obţinut divorţul, apoi s-a mutat împreună cu fiul în Ungaria.

Florin Piersic s-a recăsătorit în 1993 cu Anna Torok, o clujeancă cu care avea o relaţie de şapte ani.

În luna decembrie 2006, Florin Piersic şi-a lansat la Cluj-Napoca DVD-ul “Omul cu 100 de chipuri”, cu înregistrări şi un interviu realizat de TVR Media.

Din 2008 este cetăţean de onoare al municipiului Oradea.

A jucat în foarte multe filme până în anul 1987, după care, din cauza decăderii artei cinematografice din România, a mai apărut doar în trei producţii: Donau, Duna, Dunaj, Dunav, Dunărea (2003), Fix Alert (2005), Eminescu versus Eminem (2005).

Debutul sau în cinematografie s-a produs cu filmul Ciulinii Bărăganului din 1957, unde a jucat rolul lui Tănase.

Imediat în anul următor joacă în O Poveste ca-n basme (1959), apoi Aproape de soare (1960), S-a furat o bombă (1961), Paşi spre luna (1963), şi-a încercat talentul în ceea ce priveşte filmele istorice în Neamul Soimăreştilor din 1965 regizat de Mircea Drăgan şi urmează şi filmul care îl urca printre marii actori români De-aş fi Harap Alb (1965) regizat de marele regizor Gopo.

Aflat la vârsta de 70 de ani, marele actor şi-a început cariera într-un domeniu aflat la început de drum în România, şi anume telenovela.

Apariţia iniţial în două dintre episoadele telenovelei “Lacrimi de iubire” a crescut ratingul acesteia şi astfel regizorul s-a văzut nevoit să inventeze un rol în care să apară din nou Piersic.

În momentul de faţă se consideră un om împlinit atât în carieră, cât şi în familie, având şi un fiu care l-a moştenit în ceea ce priveşte cariera.

Florin Piersic este un om sensibil, cu amintirea locurilor de altădată mereu vii în mintea sa, cu dragoste pentru tot ce înseamnă frumos şi bine. Artistul spune că se reîntoarce cu drag în urbea în care s-a născut, în primul rând pentru oamenii locului. „Dacă ne luăm cu viaţa în altă parte, uităm să trăim”, afirmă actorul.

Actorul a spus că nu poate să uite străzile tăcute, pavate cu piatră cubică ale oraşului, unde a învăţat ce înseamnă să fii „Om” şi să ai caracter.

Cel care l-a jucat pe neuitatul Mărgelatu spune că în Cluj s-a scris istorie: în 1849, Nicolae Bălcescu a venit aici pentru a găsi o cale de înţelegere „între cele două revoluţii şi pentru a-l întâlni pe Avram Iancu”. În Cluj, artistul a văzut primele spectacole şi a înţeles că, prin teatru şi film, îşi va împlini destinul.

În 2009 a primit Premiul pentru întreaga carieră în cadrul festivalului de film Transilvania.