Irina Onescu, primărița care îi ajută pe tineri să-și găsească loc de muncă

Este tanara, se imbraca fistichiu, vede lucrurile clar si ii ajuta pe oameni sa isi gaseasca de munca dar mai ales sa gandeasca altfel, sa creada in ei.

Tânăra a candidat independent pentru alegerile locale şi a reuşit, la limită, să devină noul primar al comunei Petriş.

Chiar dacă nu au fost mulţi cei care au crezut în ea, gândindu-se că a trăit toată viaţa la oraş şi nu poate înţelege pe deplin necesităţile lor, Irina a reuşit să schimbe părerea foarte multor săteni într-un timp destul de scurt.

Ea a trecut la treabă imediat, astfel că schimbările în bine din comuna Petriş nu au întârziat să apară, iar recunoştinţa oamenilor este pe măsură.

Irina Onescu a reuşit deja să ajute o mulţime de localnici să se angajeze la o firmă de cablaje din Deva, a reuşit să convingă o firmă să-şi deschidă o fabrică de îmbrăcat volane la ei în sat, acolo unde 40 de oameni vor avea un loc de muncă.

Prima schimbare a făcut-o în şcoala din sat, unde învaţă 130 de copii. A renovat sălile de clasă, scotând podelele de lemn şi punând parchet, a refăcut pereţii şi a schimbat centrala electrică.

“Când toată viaţa cineva ţi-a spus că nu poţi şi că în ţara asta nu ai nicio şansă, nu poţi să speri la o viaţă mai bună, vine cineva care spune, ba da, poţi. Şi te ia de mână şi te ţine până te pui pe picioare. Şi contează.”, a povestit Irina Onescu.

Irina s-a născut şi a trăit până acum câţiva ani în Bucureşti. După ce şi-a terminat studiile, şi-a deschis o afacere care se ocupa cu organizarea de evenimente şi concerte. Apoi, a lucrat o scurtă perioadă pentru postul de muzică MTV.

Însă, fiind fascinată de locurile frumoase pe care le deţine comuna Petriş, de câţiva ani s-a mutat acolo şi a început să organizeze anual maratoane de plimbat cu bicicletele pe munţi şi să promoveze locul respectiv.

Primăriţa nu se opreşte aici. Ea are mai multe proiecte pe care vrea să le pună în aplicare. Totuşi, este puţin dezamăgită de piedicile care îi ies în cale.

“E dezamagirea mea că nu se întâmplă lucrurile în ţara asta pe cât de repede ar trebui. Ne punem piedici singuri. Birocraţie excesivă chiar este. Inclusiv pentru noi.”, a explicat Irina.

Cu toate acestea, Irina este foarte determinată să schimbe anumite mentalităţi, să-i ajute pe oameni să reuşească în domeniile la care sunt buni şi să facă schimbări reale în comună.