Ion Țiriac la 80 de ani. Sfaturile lui Ion Țiriac pentru tineri: „Poate e nedrept sau imoral s-o spun eu, dar nu merită să muncești ca un rob toată viața”

Ion Tiriac spune ce ar schimba in existenta sa daca ar putea s-o ia de la capat: sa gaseasca mai mult timp pentru sine si pentru familie.

– Ce v-ati fi dorit sa faceti si nu ati reusit pana la 80 de ani?

– Intrebarea e filosofica, normala. M-am gandit la asta. De fapt, am visat in urma cu cateva zile. Daca ar fi sa ma intorc in timp, doua lucruri as schimba. Unu: sa-mi fac mai mult timp pentru mine. Si doi: sa am mai mult timp pentru familie.

Ce a spus Steve Jobs in ziua dinaintea sa se stinga am zis eu acum vreo 25 de ani. I-am transmis si fiului meu, Ion Ion, sa nu cumva sa termine ca mine! Nu merita! Nu ai de ce! Poate e nedrept si imoral sa discut asta din pozitia mea, cel putin economic.

Oi fi avut mai mult noroc, oi fi muncit mai mult decat altii, s-a spus ca am fost un pic mai destept. E greu insa, nu sunt Einstein. Ducandu-ma inapoi, spun: fereasca Dumnezeu ca nepotii si copiii nostri sa mai traiasca razboiul pe care l-am trait eu!

Si adaug ca trebuie sa-ti faci pasii altcumva. S-o faci de asa natura incat sa ai timp pentru tine, pentru familie, nu doar sa muncesti ca un rob.

1.900.000.000 € este averea lui Ion Tiriac, cel mai bogat roman

„UIT DE STAT SI DE BRUXELLES SI FAC SINGUR COMPLEXUL UNIVERSITAR DIN OTOPENI”

– Mai aveti in plan acea Universitate de sport, IT si business in Otopeni?

– Eu am pus 100 de milioane de euro. Bruxelles-ul imi dadea marea majoritate de la ei, nu din fondurile romanesti. Mi s-a spus ca nu se poate, nu stiu ce, nu stiu cum.

Le-am zis ca suntem parteneri cu italienii, cu americanii, eram dispus sa mai contribui cu un plus de 50 de hectare de teren, dar, din pacate, a ramas „nu”.

Daca nu trece trenul pentru Euro 2020 peste patinoar, astfel incat sa fiu nevoit sa-l demontez, atunci fac totul de la mine. Uit de parteneriat public-privat, uit de Bruxelles!

– Cum ar arata planul ideal?

– Langa patinoar fac piscina olimpica, in continuare sala de gimnastica, tot acolo Academia de tenis, cu 25 de terenuri si hotel pentru sportivi. Vor mai fi un stadion si o sala de 3.500 de locuri. As vrea sa mutam acolo si Academia Nationala de Educatie Fizica si Sport.

Dar nu e acelasi lucru. Acea Universitate de IT si business putea sa aiba 2.000 de studenti. Prima noastra universitate, cea de la Cluj, e pe locul 930 in Europa.

Ma gandeam ca ne trebuie una in primele zece. Asta voiam sa fac. Iar cei de la Bruxelles spuneau: „Mama, ce bine! Macar sa faci jumatate din ea. Uite banii!”. Proiectul il are toata lumea de ani de zile, cu desene facute, cu tot. Am cheltuit milioane si e mare pacat ca exista doar raspunsuri negative.

„Daca iau un copil si-l pun sa adune mingile de tenis, imi dau seama imediat daca nativ are un talent sau o judecata buna din felul in care le strange. Daca le ia pe rand, ca sa economiseasca distantele, poti intui ca are calitate”
Ion Tiriac

„Tinerii de azi n-o sa aiba parte in viata lor nici de cinci la suta din ce am avut eu si Ilie Nastase in viata noastra, care a fost superba, fara bani multa vreme, insa cu atatea bucurii”
Ion Tiriac