Ea este Iulia, românca din Mehedinți care a cucerit intreaga lume cu aceste modele de costume populare

Totul a inceput de la o povocare. A rugat-o pe bunica ei sa-i reproduca ia in care s-a casatorit si de acolo, totul s-a transformat intr-o afacere cu mare potential intern si international. Iulia Martinescu deține in prezent un atelier cu peste 50 de angajati, din mainile carora ies ii si costume populare deosebite.

“Am facut prima ie acum 5 ani. Terminasem Facultatea de Drept, ma pregateam intens sa dau la INM. M-am nascut si am crescut la Ponoarele, in nordul judetului Mehedinti, acolo unde arta tesutului nu s-a pierdut. Prin mainile bunicii mele s-au perindat zeci de modele care mi-au incantat ochii copilariei.

Cea mai mare emotie a fost atunci cand din lada de zestre a scos o minunatie de ie, ia purtata in ziua cand a fost mireasa. Mi-am dorit sa mi-o reproduca si a reusit.

De aici a inceput totul! Acum am o meserie frumoasa, coordonez intregul procedeu pentru realizarea iilor, costumului popular. Asta implica alegerea modelului (fie el floral, fie geometric), alegerea culorilor, amplasarea modelului, pana cand ajunge la final” – spune Iulia Martinescu.

Produsele Iuliei au facut deja inconjurul lumii.

Romancele plecate si stabilite de ani de zile peste hotare au devenit mai mult decat cliente iar acum ii sunt si prietene. Prin intermediul lor au aflat si strainii de ia romaneasca iar acum sunt tot mai curiosi de acest minunat port popular.

De-a lungul timpului a imbracat vedete precum: Mariana Ionescu Capitanescu, Emilia Dorobantu, Emilia Ghinescu, Olguta Berbec, Remus Novac, Niculina Stoican, Maria Constantin, Claudia Ghitulescu. A avut diferite colaborari cu televiziunile: Antena 1, Pro Tv, Etno Tv ale caror vedete au purtat iile lucrate la ea in atelier.

Cea mai ieftina ie costa aproximatix 150 de lei, iar cea mai scumpa ajunge si la 2.000 de lei – in functie de complexitatea modelului si a modului de realizare a acesteia. Va invitam sa urmariti cateva fotografii cu aceste costume populare deosebite!

Nr. 1

Nr.2

Nr.3

Nr.4

Nr.5

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă-l mai departe!