24 ianuarie, Unirea Principatelor Române. Rugăciune pentru făuritorii Unirii din 1859

24 ianuarie, Unirea Principatelor Române. Anul acesta se împlinesc 160 de ani de la Mica Unire, evenimet care a marcat profund istoria țării noastre. Citește și tu rugăciunea pentru făuritorii Unirii din 1859.

În ziua de 24 ianuarie 2019, Sărbătoare naţională, ierarhii şi preoţii Bisericii Ortodoxe Române vor oficia slujba de Te Deum în toate bisericile din Patriarhia Română, în memoria celor care au contribuit la realizarea Unirii Principatelor, iar la sfârșitul slujbei, la toate bisericile, vor fi trase clopotele timp de un minut. (doxologia.ro)

24 ianuarie, Unirea Principatelor Române. Rugăciune pentru făuritorii Unirii

„Purtarea de grijă a lui Dumnezeu, oameni vizionari, context exterior favorabil, capacitatea de jertfă a moldovenilor de a renunţa la statutul de capitală a ţării – toate acestea au condus la unirea fundamentală din 1859, fără de care credem că unirea cea mare din 1918 nu s-ar fi împlinit. Am înălţat rugăciune sfântă pentru toţi cei care, în diferite forme, dar cu acelaşi gând, au făurit Unirea.

Cinstirea noastră adusă lor este şi devine adevărată numai în măsura în care gândul lor este preluat şi pus în aplicare.

Iar aşteptarea lor îndreptată din veşnicie către noi, cei de astăzi, nu poate fi altceva decât credinţă în Dumnezeu, integritatea ţării, revenirea acasă a Basarabiei, apărarea familiei, stoparea dezastrului demografic şi rezolvarea problemei legate de emigrarea românilor în afară, precum şi cinste, onestitate şi înţelegere între noi“.