Declarația ambasadorului României în Franța despre Simona Halep: ” Să nu lăsăm o caricatură mică să ne strice o bucurie atât de mare”

Ambasadorul României în Franța, Luca Niculescu, a vorbit despre jucătoarea de tenis Simona Halep și despre reacțiile francezilor după victoria româncei de la Roland Garros.

Simona Halep a căștigat primul mare turneu de mare șlem din cariera sa la Roland Garros, victorie care a fost apreciată de toată lumea, atât din țară, cât și din străinătate.

Zilele acestea, însă, publicația de satiră Charlie Hebdo a ironizat-o pe Simona Halep. Un desen cu sportiva din Constanța ridicând trofeul și strigând ”Fier vechi, fier vechi”, ca și cum ar dori să vândă cupa, apare în cel mai recent număr al publicației.

Luca Niculescu, ambasadorul României în Franța, a transmis un mesaj legat de victoria Simonei Halep de la Roland Garros, dar și despre caricatura apărută în publicația Charlie Hebdo.

“Am fost la finala de la Roland Garros și am văzut atmosfera de acolo : mulți francezi care strigau «Allez, Simona» alături de noi, românii, care o susțineam cu “Hai Simona!”

De la câștigarea turneului, am primit zeci de mesaje de la cele mai înalte oficialități franceze (mai mulți consilieri ai președintelui Emmanuel Macron, prim-ministrul Edouard Philippe, pe care l-am întâlnit acum câteva zile la o recepție, miniștri și reprezentanți ai ministerelor, colegi ambasadori) pentru victoria Simonei Halep.

La fel, toate cunoștințele din cartier, brutarul, chelnerul de la braseria din colț, vânzătorul de ziare, casiera de la băcănie – toți m-au oprit ca să îmi spună că au văzut meciul sau au auzit despre victorie. De asemenea, au fost zeci de articole laudative în presa franceză după performanța româncei.Niciodată de când sunt ambasador nu am fost atât de felicitat și nu m-am simțit atât de bine.

Și, în același timp, există acea caricatură mică, în pagina a șaptea a unui săptămânal satiric, care a făcut din libertatea sa de expresie, insolență și provocarea sensibilităților de orice fel o tradiție binecunoscută.

Îmi dau seama de impactul pe care acea caricatură l-a avut pentru unii dintre dumneavoastră, fie că trăiți în Franța sau în România. Pot să vă asigur că, prin tot ceea ce facem la ambasadă alături de colegii mei, luptăm împotriva unor stereotipuri, clișee și prejudecăți care mai apar.

La finalul acestui an vom demara Sezonul România-Franța : vor fi sute de manifestări românești în tot Hexagonul și, cu siguranță, mii de articole în presă despre ele.

Până atunci, revenind la uriașa performanță de sâmbăta trecută, aș spune să nu lăsăm o caricatură mică să ne strice o bucurie atât de mare”, a transmis Luca Niculescu, ambasadorul României în Franța.