De ce se mănâncă pește de Buna Vestire? Puțini știau asta

Astăzi, pe 25 martie, creștin-ortodocșii prăznuiesc prima sărbătoare dedicată Maicii Domnului: Buna Vestire, cunoscută și ca Blagovestenia.

Pentru această sărbătoare, există numeroase tradiții și superstiții, una dintre ele având legătură cu mâncatul de pește.

Buna Vestire este sarbatorita in fiecare an in perioada Postului Mare, fiind una dintre sarbatorile pentru care Biserica acorda dezlegare la peste, indiferent in ce zi ar cadea aceasta.

Și nu doar că este permis, dar este chiar recomandat! Se spune că dacă vei mânca pește în această zi, vei fi sănătos și vioi tot restul anului.

Alte traditii

Potrivit traditiei, daca primul cantec al cucului era auzit pe stomacul gol, in spatele omului, era semn rau:

În Apuseni, pentru a avea roade bogate, localnicii stropește cu țuică la rădăcina pomilor și cu vin rădăcina viței de vie, iar pentru a scăpa de dăunători, se afumă cu cânepă și tămâie pomii fructiferi.

De Buna Vestire se poate ara, dar nu se poate semăna, că să nu mănânce păsările boabele de sub brazdă.

În alte zone ale țării, se obișnuiește ca fetele de măritat și flăcăii să întrebe cucu când se vor căsători: „Cucule voinicule/câți ani îmi vei da/până m-oi însura (mărită)?”.

Dacă se întâmplă că după rostirea acestor cuvinte să cânte cucul, înseamnă că va mai aștepta un an. Dacă nu, înseamnă că va urmă o căsătorie în acel an. De asemenea, craca pe care a cântat cucul de ziua să, era tăiată și pusă în scăldătoarea fetelor, în speranța că flăcăii nu le vor ocoli.

În alte zone, se face foc în curte, în față ușii, iar pe lângă foc sunt puse apă, sare și pâine, care apoi sunt date de pomană. În unele părți, se pun pe prag pâine și sare că să aibă ce mânca îngerii.

Ce trebuie să NU faci de Buna Vestire

Să nu te cerți cu nimeni! Dacă te cerți cu cineva din familie în această zi sfânta, nu te vei înțelege cu acea persoană tot anul.

Nu spăla haine sau vase în ziua Bunei Vestiri. Este o zi extrem de importantă, în care oamenii merg la biserică și spun rugăciuni pentru Fecioara Maria, scrie România Tv.

Nu e bine ca în această zi importantă să asculți cântatul cucului în aceleași haine pe care le-ai purtat cu o zi în urmă. Ziua trebuie întâmpinată în spirit vesel și cu haine noi, de sărbătoare.