Cum ne influențăm propriul creier. Priviți aceste 9 exemple

Datorită site-urilor sociale avem posibilitatea să comunicăm mult mai ușor cu cei din jur. Însă, tot mai mulți oameni își pierd vremea navigand pe Internet.

Astfel că, pierd noțiunea timpului și dorm din ce în ce mai puțin (un fapt negativ pentru creier).

Acest lucru este mai rău decât ne putem imagina. Lipsa somnului poate duce la pierderea memoriei și deteriorarea creierului, fapt confirmat de studiile cercetătorilor de la Universitatea Berkeley, din California.

Există o legătură importantă între dormit și eficiența creierului. Unul dintre cercetători explică: “Când suntem tineri, avem un somn adânc, iar acesta ajută creierului să păstrează fapte și informații noi.

Dar, pe măsură ce înaintăm în vârstă, calitatea somnului nostru scade si din această cauză este mult mai greu pentru creier să stocheze și proceseze informațiile, în timpul nopții.” În plus, lipsa somnului poate cauza boala Alzheimer.

Tocmai de aceea este recomandat să aveți un somn odihnitor, de 7-8 ore, în cazul adulților.

Iată mai jos alte exemple uimitoare care ne arată cum ne influențăm propriul creier:

Stresul, stresul, stresul

Știați că stresul prelungit vă poate distruge creierul? Ei bine, stresul cronic crește cortizolul, hormonul de stres, și afectează multe funcții ale creierului, rezultând tulburări de dispoziție și boli psihice.

De exemplu, o persoană stresată se simte mai iritată și pierde controlul de sine.

Stresul prelungit ne face vulnerabili în fața bolilor, de la cancer până la gripă. Așa că, nu vă stresați!

Dragostea reduce semnificativ activitatea zonelor responsabile de gândirea logică

Da, ați citit bine! Dragostea este cea mai dezbătută emoție și nu îți are orifine din inimă (așa cum se spune în filmele de dragoste), ci dintr-o regiune a creierului. Dragostea reduce semnificativ activitatea zonelor responsabile de judecată și gândirea logică.

Persoanele îndrăgostite tind să ia decizii mânate de sentimente, nu de gândirea rațională. Asta nu înseamnă că nu trebuie să ne îndrăgostim! Din contră, însă este bine să nu ne lăsăm sentimentele să ne afecteze deciziile.

Creierul este sensibil la deshidratare

Ei bine, într-o proporție de 80%, creierul nostru este format din apă. Astfel că, dacă nu consumați suficientă apă, nu faceți o favoare creierului, deoarece el are nevoie de o cantitate considerabilă de apă.

Chiar și o reducere de 2-5% a apei pe care un om trebuie să o consume într-o zi poate duce la scăderea activității creierului. Această scădere moderată a hidratării reduce concentrarea și vigilența.

Sarcina schimbă structura creierului

În general, oamenii se așteaptă la schimbări fizice în timpul sarcinii; totuși, această perioadă produce unele schimbări în creier. Poate părea ciudat și interesant în același timp, acest lucru, însă totul se întâmplă astfel încât femeile să înțeleagă mai bine copilul lor.

Studiile au arătat că sarcina modifică structura și dimensiunea acelor regiuni ale creierului care sunt implicate în principal în înțelegerea gândurilor, sentimentelor, convingerilor și intențiilor celorlalți; acest lucru a fost dovedit de un studiu publicat în revista Nature Neuroscience.

Sarcina reduce și materia cenușie. Cu toate acestea, sunt efectuate studii pentru a se vedea cât timp aceste schimbări se prelungesc, după naștere.

Consumul unor cantități mari de zahăr dăunează creierului

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că zahărul dăunează creierului. Cu toate acestea, produsele care au acizi grași omega-3 (pește gras, nuci și ulei de pește) elimină efectele negative ale consumului mare de zahăr.

Această mică plăcere este o amenințare imensă pentru creier, deoarece încetinește procesul de gândire al acestuia. Cel mai bine este să evitați să consumați mult zahăr.

Dragostea dintre doi iubiți și sentimentele materne sunt asemănătoare

Aceasta este o descoperire foarte ciudată a oamenilor de știință, însă și foarte interesantă. Se pare că, în ceea ce privește activitatea creierului, relațiile romantice și sentimentele materne sunt omogene, dar există și mici diferențe.

De exemplu, dragostea pasională activează zonele din creier legate de excitația sexuală. În plus, senzația de anxietate și frică scade, iar senzația de euforie crește.

Pictura îmbunătățește funcționarea creierului

Oamenii de știință au studiat influența artei asupra persoanelor cu vârste cuprinse între 62 și 70 de ani. Jumătate dintre oameni au fost rugați să urmeze un curs de istorie, iar restul au urmat un curs în pictură.

Totuși, dintre pictură și istorie, se pare că pictura este cea mai eficientă. Practicarea picturii și contemplarea operelor de artă îmbunătățesc interacțiunea dintre zonele creierului și îi încetinesc îmbătrânirea.

Cititul unei cărți este întotdeauna o idee bună

Se spune că cititul este cel mai bun antrenament pentru creierul unui om și nu există nicio îndoială în legătură cu acest lucru.

De la ameliorarea stresului, la îmbunătățirea funcției creierului, ori la creșterea empatiei, cărțile sunt capabile să facă mult mai mult decât să distreze oamenii care se bucură să le citească.

Cercetările oamenilor de știință de la Oxford au arătat că procesul de lectură tratează abilitățile cognitive ale creierului. Activează părți ale creierului care nu sunt folosite cu alte ocazii. Când citiți, sângele intră în zonele creierului responsabile de concentrare și cunoaștere. Deci, încetați să vă uitați la televizor și faceți o favoare creierului prin citirea unei cărți!

Creierul uman nu se maturizează complet până la vârsta de 25 de ani

Corpul uman se dezvoltă până la o anumită vârstă, iar același lucru este valabil și pentru dezvoltarea creierului. Există o zonă în creierul uman numită cortex prefrontal – este responsabilă de controlul impulsurilor și luarea deciziilor, dar, din nefericire, nu este dezvoltată pe deplin până la vârsta de 20 de ani.

Mai multe studii au arătat că în jurul vârstei de 25 de ani, creierul nostru pare a fi pe deplin dezvoltat. Dar noi conexiuni au loc și la vârste adulte.