Cod galben de vreme severă şi instabilitate atmosferică în cea mai mare parte din ţară

Meteorologii au emis un Cod galben de vreme rea, valabil în perioada 13 iunie, ora 14.00 – 15 iunie, ora 08.00, interval în care se va semnala instabilitate atmosferică accentuată şi cantităţi de apă însemnate.

Este a doua zi de Cod Galben de fenomene periculoase.

Este Cod Galben de instabilitate atmosferică accentuată, cantități de apă însemnate ”în Banat, Crișana, Oltenia, Maramureș, Transilvania, jumătatea de vest a Munteniei și în zonele de munte, instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelii și căderi de grindină.

Cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp și pe arii restrânse 60…80 l/mp, îndeosebi în sud-vest și în zona montană.”

Elena Mateescu, directoare ANM, a afirmat că ”rămânem în continuare în vest, sud-vest, nord-vest, centru sub semnul unei instabilități atmosferice accentuate.

Până mâine, la ora 08:00, rămâne în vigoare avertizarea de Cod Galben. Pentru sudul țării vor fi valori de 31 – 33 de grade, în vest, vor fi cel mult 26 – 27 de grade.”

Vreme deosebit de caldă

Dacă anul trecut, meterologii ANM ne anunțau că e cea mai caldă vară, anul acesta există posibilitatea unui nou record.

În lunile iulie și august, vor fi temperaturi mai ridicate decât în mod normal. ”Vom vorbi din ce în ce mai des de zile caniculare, nopți tropicale” a anunțat Elena Mateescu, la Antena 3. ”De la an la an, sezonul cald înregistrează recorduri.” a mai subliniat aceasta.