Ce trebuie să faci şi să nu faci de Sfântul Andrei? Superstiţiile acestei sărbători

Sfântul Andrei se sărbătoreşte pe 30 noiembrie. Superstiţiile includ norocul în bani şi în dragoste.

Sfântul Andrei se numără printre cei 12 apostoli ai lui Iisus şi este considerat “Ocrotitorul României”. El era cel care a adus şi a promovat religia şi învăţăturile creştine ale lui Iisus pe teritoriul ţării noastre.

Noaptea dintre 29 şi 30 noiembrie este una magică, în care lupii capătă puteri neobişnuite, vârcolacii şi sufletele rătăcite umblă peste tot.

Din bătrâni se spune că, pentru a te proteja de lupi şi să eviţi să-i aduci în preajma gospodăriei tale, e bine să eviţi să:

îţi piepteni părul

torci

faci curat în casă şi grajd

dai gunoiul afară

dai bani cu împrumut

Se crede că în noaptea 29-30 noiembrie casele sunt protejate dacă oalele şi cănile din casă sunt întoarse cu gura în jos. De asemenea, dacă cenuşa caldă este scoasă din sobă, e un lucru bun. Oamenii trebuie să mănânce şi usturoi în acea seară. Trebuie să se ungă pe corp cu el. Zonele ce trebuie

acoperite sunt: frunte, piept, spate, încheieturi. În plus, uşile şi ferestrele trebuie şi ele unse.

Candelele ar trebui lăsate aprinse în casă.

În ceea ce priveşte dragostea, noaptea de Sfântul Andrei este o noapte specială. Fetele cred că îşi pot vedea ursitul folosind diverse metode ca: făcutul cu ulcica, verigheta în apă, oglinda şi turta sărată.

Metoda cu făcutul cu ulcica: fata se aşează singură în faţa sobei şi întoarce un vas nou de lut. Pe fundul acestui vas, trebuie să lase să ardă trei cărbuni. După ce rosteşte o incantaţie, ea roteşte vasul şi atrage atenţia celui iubit

Metoda cu verigheta în apă: se aruncă o verighetă sfiinţită de preot într-un pahar cu apă neîncepută. În mijlocul acesteia va apărea chipul ursitului.

Metoda oglinzii se desfăşoară astfel: fata se aşează dezbrăcată între două oglinzi cu câte o lumânare în fiecare mână şi priveşte intens oglinda pe care o are în faţă. În oglinda din spate, i se vor reflecta scene din viitor şi imaginea soţului care îi este destinat.

Metoda turtei sărate: fetele ce vor să se mărite prepară o turtă subţire ca o plăcintă din făină de grâu, foarte sărată care poartă numele de “Turtuca de Andrei”. Ele trebuie să mănânce această turtă înainte de culcare şi băiatul pe care-l visează că le aduce apă este cel cu care ele se vor căsători.