Ce scrie presa internațională despre sfințirea Catedralei Mântuirii Neamului

Presa internationala a relatat pe larg despre sfintirea Catedralei Mantuirii Neamului din Bucuresti, unde zeci de mii de oameni au rabdat in frig si au participat cu evlavie, dar si cu nervi, la prima slujba oficiata in noul lacas de cult.

Zeci de mii de romani s-au adunat duminica pe o vreme rece pentru a asista la sfintirea unei catedrale ortodoxe grandioase, construita sa marcheze 100 de ani de cand Romania a devenit un stat unitar, unire creata dupa Primul Razboi Mondial, scrie Washington Post.

Evenimentul a fost marcat si de evenimente neplacute, dupa ce 3 persoane au fost spitalizate in urma izbucnirii unor imbranceli intre fortele de ordine si credinciosii ortodocsi.

Credinciosi din toata tara si din afara ei s-au aflat in fata Catedralei Mantuirii Neamului si au urmarit slujba pe ecrane uriase pe o vreme cetoasa. Din cauza frigului, enoriasii s-au imbrancit pentru a intra mai repede in lacasul de cult.

”Mii de credinciosi au participat la sfintirea controversatei catedrale”, titreaza The Guardian. Zeci de mii de credinciosi au participat la inaugurarea unei noi catedrale ortodoxe uriase din Bucuresti.

Opinia publica a condamnat in masa finantarea publica pentru acest proiect, bani care ar fi putut fi folositi pentru constructia de spitale si scoli intr-una dintre cele mai sarace tari din UE.

Evenimentul a fost marcat si de spitalizarea a trei persoane, dupa ce intre politie si enoriasi au avut loc altercatii, continua publicatia.

Financial Times titreaza: ”Biserica Romana isi arata influenta printr-o vasta catedrala”.

Autoritatile bisericesti din Romania s-au folosit de centenarul tarii pentru a consacra ceea ce se doreste a fi cea mai inalta catedrala ortodoxa din lume, aratand dorinta bisericii de a promova un rol extrem de important pe fondul turbulentelor politice din statul balcanic, scrie Financial Times.

Doi patriarhi si 100 de preoti au sfintit altarul Catedralei Manturii Neamului in fata unei multimi estimate la 45.000 de persoane, duminica, la Bucuresti.