Calendar octombrie 2018. Ce sărbători religioase mai sunt pana la sfarsitul lunii

În luna octombrie sau ”Brumărel”, așa cum este denumită în calendar, are câteva sărbători religioase importante.

In aceasta luna se prăznuiască patru evenimente bisericești de mare însemnătate: Acoperământul Maicii Domnului, Sfânta Cuvioasă Parascheva, Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir și Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor.

Acoperământul Maicii Domnului a fost pe 1 octombrie 2018

A doua mare sărbătoare din calendarul creștin ortodox octombrie 2018 este e Sfânta Cuvioasă Parascheva.

Sfânta Cuvioasă Parascheva, 14 octombrie 2018

Mii de oameni vin, anual, în pelerinaj la moaştele Sfintei Cuvioase Paraschiva, aşezate în Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Sfânta născută în satul Epivat din Tracia, a trăit în secolul al XI-lea şi şi-a dedicat viaţa milosteniei şi rugăciunii către Dumnezeu.

A trăit şi s-a rugat în mai multe locuri sfinte. S-a întors în părţile Epivat-ului, unde a murit anonimă. Abia mai târziu, pe când îngropau un marinar naufragiat, nişte creştini au dat peste trupului neputrezit al Sfintei Cuvioase Parascheva.

Moaştele au fost aşezate în mai multe biserici, mutate din pricina înaintării turcilor.

La Iaşi au fost aduse la iniţiativa domnului Moldovei, Vasile Lupu (n. 1595 – d. 1661). Moaştele au fost aşezate, în 1641, în biserica “Trei Ierarhi” din Iaşi şi au mutate în Catedrala Mitropolitană, unde se află şi astăzi, după 246 de ani.

A treia sărbătoare religioasă însemnată din luna octombrie 2018 este Ziua Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, ce are loc la sfârșitul lunii.

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, 26 octombrie 2018

Prefect al Tesalonicului în secolul al III-lea d.Hr., Dimitrie a fost întemniţat pentru că şi-a recunoscut confesiune creştină, într-o perioadă în care acest cult era interzis. De regulă, creştinii care nu îşi negau credinţa erau aruncaţi în arenele romane, în lupte împotriva gladiatorilor. Or, asta însemna, de cele mai multe ori, moarte sigură pentru creştini.

Nestor, un creştin, îi cere Sfântului Dimitrie binecuvântare, pentru a-l înfrânge pe unul dintre marii gladiatori, Lie, şi a pune capăt masacrelor din arenă.

Primeşte binecuvântare, îl înfrânge pe Lie şi este, la rândul său, decapitat de împărat. Dimitrie va fi şi el ucis, dar din trupul său, după cum se arată în Sinaxare, nu va curge sânge, ci mir vindecător.

Sfântul Dimitrie, ocrotitorul Bucureştilor 27 octombrie

S-a născut într-o localitate numită Basarabov, în apropiere de Russe, pe malul râului Lom, afluent al Dunării. Şi-a trăit prima parte a vieţii ca păstor, iubindu-l pe Dumnezeu admirând creaţia. S-a călugărit, la maturitate, devenind pusnic.

Nimeni n-a ştiut despre moartea sa. Se spune că sfântul se aşezase, de unul singur, între două lespezi de piatră, când simţise că i-a venit sfârşitul. A fost acoperit de prundiş adus de apă şi l-ar fi scos de acolo familia unei fete bolnave căreia I se arătase în vis, promiţându-i vindecare.

Trupul a fost aşezat într-o biserică şi mutat mai apoi. Sfintele moaşte ale Sfântului Dimitrie Basarabov, “cel nou”, considerat ocrotitorul Bucureştilor, se află acum în Catedrala Patriarhală.

Luna octombrie 2018 este a zecea în calendar și a doua din calendarul bisericesc.