Ajutor de la stat pentru români! Cum poți obține până la 45.000 de lei

Românii vor putea beneficia de ajutor de la stat pentru a-și cumpăra mașini noi ori pentru a-și moderniza casele, în cadrul unor programe de protecţie a mediului, inclusiv Casa Verde, Rabla şi Rabla Plus.

Potrivit unui proiect legislativ pus recent în dezbatere publică pe website-ul Ministerului Mediului, respectiv Proiectul de hotărâre a Guvernului pentru aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2019 al Fondului pentru mediu şi al Administraţiei Fondului pentru Mediu, şi în acest an se vor desfăşura proiecte şi programe pentru protecţia mediului.

Pentru a se putea aplica, iniţiativa legislativă trebuie să fie aprobată de Executiv şi publicată în Monitorul Oficial.

După ce acest proiect de act normativ va ajunge să se aplice, iar autorităţile stabilesc atât perioada, cât şi durata sesiunii de înscrieri pentru fiecare program în parte, românii vor putea să depună cereri (în perioada de înscriere) pentru obţinerea unor bani pe care să-i folosească pentru a-şi înlocui maşina veche cu una nouă, mai puţin poluantă, dar şi pentru a eficientiza sistemele de încălzire a caselor.

Dintre programele incluse pe lista celor care urmează să primească finanţare în acest an, de interes pentru cetăţenii din ţara noastră sunt trei programe. Mai exact, este vorba despre Casa Verde, Rabla şi Rabla Plus.

Prin programul Casa Verde, românii care vor să instaleze, să modifice sau să înlocuiască integral sistemul de încălzire al locuinţei, astfel încât să utilizeze energie regenerabilă, vor putea cere de la stat sume importante de bani. În 2018, cei ce s-au înscris în acest program au putut cere sume cuprinse între 3.000 şi 8.000 de lei.

Prin intermediul celorlalte două programe, Rabla şi Rabla Plus, persoanele fizice vor putea cere bani pentru a-şi înlocui maşina veche cu una nouă. Mai exact, participând la programul Rabla, cetăţenii României vor putea cere de la stat peste 9.000 de lei pentru a-şi schimba maşina cu una nouă şi mai puţin poluantă.

Prin intermediul programului Rabla Plus, românii vor putea să solicite bani de la stat pentru a cumpăra de maşini electrice. Sumele pe care le vor putea obţine cei ce doresc să-şi cumpere o maşină electrică nouă sunt de până la 45.000 de lei.