Aceasta fraza unica va opri barfele, spun psihologii

Oricum, indiferent daca ai obiceiul de a vorbi despre ceilalti oameni si viata lor privata sau nu, ramane faptul ca barfa este lipsita de sens.

Comportamentele cum ar fi vorbitul pe la spatele cuiva si raspandirea zvonurilor despre cineva nu realizeaza nimic si, in plus, pot dauna atat barfitorilor, cat si celor barfiti.

Antreprenorul si autorul Sharon Schweitzer, care este, de asemenea, fondatorul Access To Culture, spune: „Raspandirea unui zvon daunator nu doar raneste subiectul barfei, ci face ca barfitorul sa arate rau intr-un mod nepoliticos si imatur.”

Si mai sunt mult – psihologul social Laurent Bègue spune: „Aproximativ 60% din conversatiile dintre adulti se refera la cineva care nu este prezent. Si cele mai multe dintre acestea sunt judecati.”
Deci, adevarata intrebare este: De ce barfim?

Ei bine, poti gasi acest lucru surprinzator, dar ceea ce alegem sa urmarim la televizor este partial de vina pentru asta. De exemplu, gandeste-te la toate emisiunile de realitate fara valoare pe care le putem urmari la televizor in fiecare zi si despre continutul pe care il prezinta.

Seriale TV de realitate maresc doar apetitul nostru pentru barfe.

Un alt motiv pentru care ne delectam cu aceasta placere vinovata, chiar daca constiinta noastra ne striga ca este gresit, este faptul ca barfele ajuta oamenii sa creeze legaturi sociale, din moment ce neplacerile pe care le imparti cu ceilalti construiesc de fapt conexiuni mai puternice decat ceva placut.

A vorbi pe la spatele cuiva inseamna ca risti sa arati superficial si nepoliticos, asa ca a-i vorbi de rau pe altii este un semn ca ai intr-adevar incredere in persoana cu care vorbesti.

Acest lucru, la randul sau, il face pe celalalt sa se simta mai confortabil sa-si impartaseasca propriile secrete si cateva detalii suculente despre viata privata a altei persoane.

Problema trista este ca oamenii care se angajeaza regulat in barfe rareori simt vinovatie sau remuscari pentru ca raspandesc zvonuri despre ceilalti si pentru le afecteaza reputatia. Ceea ce simt de obicei este un sentiment de camaraderie si de acceptare.

Si, de cele mai multe ori, multi barfitori se bucura pur si simplu de esecurile si nenorocirile altor oameni – desi aceasta placere este rau intentionata.

Deci, daca esti de acord cu noi ca barfa nu este altceva decat o mancare nesanatoasa pentru minte si daca vrei sa stii cum te poti salva de la a fi atras in barfe, nu mai cauta. Psihologii spun ca urmatoarea fraza isi face treaba:

„De ce imi spui asta?”

Spunand acest lucru unui prieten care incearca sa te implice intr-o sesiune de barfe, ii va da imediat de inteles ca nu esti nici curios nici multumit de discutie.

Barfitorul va fi cu siguranta surprins de directia intrebarii, dar va stii, de asemenea, ca nu ai nicio intentie de a face rau nimanui.