Senatorii au aprobat, luni, cu 81 de voturi favorabile si 12 impotriva proiectul Legii pensiilor, inregistrata in procedura de urgenta, dupa ce votul a fost amanat de doua ori din cauza lipsei de cvorum.
Senatul, in calitate de prima camera sesizata, a adoptat proiectul de lege al Guvernului privind sistemul public de pensii. Initiativa, inregistrata in procedura de urgenta, a fost amanata in doua randuri de la votul senatorilor, din cauza lipsei de cvorum.
Cu toate ca au votat alte initiative legislative, Senatul nu a putut dezbate si vota, in sedinta din 19 noiembrie, proiectul de lege privind sistemul public de pensii, din cauza lipsei de cvorum.
Dupa o sedinta de consultari a liderilor de grup, in plen au fost inregistrati ca fiind prezenti doar 27, numar insuficient pentru continuare lucrarilor.
Acelasi lucru s-a intamplat si la sedinta de plen a Senatului din data de 21 noiembrie. Dupa votul asupra mai multe proiecte de lege, forul superior nu a intrunit din nou cvoruml necesar pentru a vota Legea pensiilor, scriu cei de la Mediafax.
Prin urmare, initiativa a fost amanata in doua randuri la votul in Senat, care este prima Camera sesizata pe proiect.
Comisia pentru munca a mai stabilit ca persoanele care au fost privati de libertate sau deportati in strainatate, dupa data de 23 august 1955, au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare cu cate 6 luni pentru fiecare an in care au fost inchise sau deportate.
De asemenea, Comisia de munca a modificat articolul referitor la pensia de urmas, inlocuind sintagma „pensionatul urmas” cu „copilul beneficiar al pensiei de urmas”.
Proiectul prevede cresteri etapizate ale punctului de pensie, pana in anul 2021, pentru ca, din anul 2022, sa fie aplicata noua formula de calcul bazata pe Valoarea Punctului de Referinta (VPR): 1.265 de lei in 2019;
1.775 de lei in 2020; 1.875 de lei in 2021, adica suma aferenta VPR nou introdus de 75 de lei, la care se adauga majorarea de 10% aferenta sporurilor, acordului global si altor drepturi de natura salariala pentru care s-au platit contributii.
Din anul 2022, Valoarea Punctului de Referinta va fi indexata, anual, cu inflatia si 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat.
Punctul de pensie va ajunge la 45% din valoarea salariului mediu brut pe economie, fara a lua in calcul intoarcerea sarcinii fiscale. De altfel, pensiile nu mai sunt purtatoare de CAS si CASS, aceasta fiind una dintre primele masuri adoptate dupa schimbarea guvernarii din 2016, a precizat Ministerul Muncii.