Presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, prin care valabilitatea pasapoartelor simple electronice creste la 10 ani.
„Valabilitatea pasapoartelor simple electronice este stabilita dupa cum urmeaza: 3 ani pentru persoanele care nu au implinit 12 ani, 5 ani pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 12 si 18 de ani, 10 ani pentru persoanele care au implinit varsta de 18 de ani”, prevede legea.
De asemenea, actul normativ stipuleaza ca pasapoartele de serviciu electronice se elibereaza cu o valabilitate de 5 ani, respectiv de 3 ani pentru minorii sub varsta de 12 ani.
“Datele statistice, adesea invocate, potrivit cărora 20-25% din populația țării și-a stabilit domiciliul sau reședința în străinătate, reflectă volumul considerabil de activitate care este necesar pentru a asigura documentele de călătorie aferente efectuării deplasărilor cetățenilor români în alte țări, în special pașapoartele simple electronice”.
Persoanele care nu doresc eliberarea unui pașaport simplu electronic pot solicita eliberarea unui pașaport simplu temporar, care le va fi eliberat în intervalul în care se emite pașaportul simplu electronic.
În cazul minorilor care efectuează deplasări în alte state, la studii, concursuri sau evenimente, a fost eliminată obligația ca documentele doveditoare să fie autorizate de o autoritate administrativă română.
Și în cazul pașapoartelor de serviciu și diplomatice există mici completări în ordonanța guvernului.
Art. 9, alin. (1) va avea următorul cuprins:
“(1) Pașapoartele simple diplomatice se eliberează de Ministerul Afacerilor Externe, prin structura sa specializată, la solicitarea instituțiilor sau a autorităților publice interesate, care achită contravaloarea pașaportului și precizează scopul și calitatea în care titularii urmează să se deplaseze în străinătate pe baza acestor documente de călătorie.”
Art. 10, alin. (1) și alin. (2) se abrogă.
Art. 13 va avea următorul cuprins:
“(1) Pașapoartele de serviciu se eliberează de MAE prin structura specializată, la solicitarea instituțiilor, autorităților publice sau organizațiilor interesate, care achită contravaloarea pașaportuui și precizează scopul și calitatea în care titularii urmează să se deplaseze în străinătate în baza acestor documente de călătorie.
(2) Pașapoartele de serviciu electronice se eliberează cu o valabilitate de 5 ani, respectiv 3 ani pentru minorii sub vârsta de 12 ani.”